Tači negirao optužbe

Pratite nas
Direktor Kosovske policije za region Kosovske Mitrovice Nehat Tači (40), koji je saslušan danas u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu, negirao je optužbe za terorizam koje mu se stavljaju na teret, dok njegovi advokati tvrde da je nezakonito uhapšen i da se postupak odugovlači.

Tačijev Branilac, advokat Vladimir Gajić, rekao je novinarima ispred Specijalnog suda da je njegov klijent izjavio da nema nikakve veze sa događajem za koji se tereti, i dodao da je pravosudnim organima Srbije trebalo 14 dana kako bi ispunili njegova osnovna prava, garantovana Ustavom, ZKP-om i međunarodnim konvencijama, da bude saslušan.

Hapšenje - Sputnik Srbija
Hapšenje Tačija raspaljuje tenzije na Balkanu

„U potpunosti je (Tači) negirao sve što mu se stavlja na teret. Treba da imate u vidu da je reč o događaju iz jula 1999. kada je okončan rat na Kosovu, a da krivična prijava protiv njega, koja nema više od pet rečenica, podneta na osnovu prijave oštećenog pet godina kasnije“ rekao je Gajić, koji smatra da je optužnica „neozbiljna“.

Tačijev drugi branilac advokat Sead Spahović rekao je da njegovom klijentu nikada nisu uručeni zahtev za sprovođenje istrage niti krivična prijava „ni u jednoj formi, niti je on ikada pozvan na sud“.

„Njemu je pritvor određen jer se ne odaziva na pozive, ali on nikada nije pozvan. U spisima ne postoji nijedan dokaz da je pozvan bilo kada“, tvrdi Spahović.

On je naveo da se činjenično stanje ne može podvesti pod pravnu kvalifikaciju terorizma.

„Tužilac drži pravnu kvalifikaciju iz 1999. koja je izmenjena. Sadašnji krivični zakon predviđa neuporedivo rigoroznije uslove za postojanje tog krivičnog dela, i na taj način se krši pravo okrivljenog na fer i pravičan postupak“, rekao je Tačijev branilac.

Na pitanje da li u optužnici stoji da je Tači pretio kosovskom Srbinu da će mu baciti bombu u kuću, Spahović je odgovorio da mu je to stavljano na teret kada je uhapšen, ali da je sada to promenjeno.

Čovek maše zastavom terorističke organizacije UČK - Sputnik Srbija
Uhapšen Tači – ali Nehad

„Sada je optužni akt uređen malo bolje, tako da to liči na krivično delo, iako nije. Stavlja mu se na teret da je bio prisutan u grupi, držao bombu, da je rekao da će da izvadi osigurač i da se ta porodica, zbog straha od napada, odselila“, rekao je Spahović.

On je istakao da, kada je reč o terorizmu, pretnja napadom kažnjava kaznom od pet godina zatvora i da je to novi zakon koji „tužilac izbegava da primeni“.

Tači se sumnjiči za krivično delo terorizma, za šta je zaprećena kazna do 15 godina zatvora, a za koje krivično gonjenje sprovodi Tužilaštvo za organizovani kriminal sa sedištem u Beogradu.

On je uhapšen 29. septembra i sproveden u pritvor KPZ u Nišu na osnovu rešenja Višeg suda u Nišu o određivanju pritvora iz 2010.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala