Pijani Poljaci gađali muslimane slaninom

© Flickr / Kim AhlströmSlanina
Slanina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dvojica Poljaka koji su nosili tamne uniforme bacali su slaninu na muslimane koji su pripremali za večernju molitvu u Rahman džamiji u Kamdenu u Velikoj Britaniji.

Nakon što su bacili meso na prisutne u džamiji, Mateuš Pavlikovski i Pjotr Čak-Zukovski takođe su bacili slaninu (zabranjeno jelo u islamu) u odeljak sa cipelama, a neka parčad upala su i u same cipele. Vlasti zabrinute zbog bezbednosti privele su obojicu.

Da li je Evropa pred verskim ratom

Njih dvojica su pobegli nakon sukoba sa muslimanima koji su došli na molitvu, a policija je ubrzo došla i uspostavila red. Pavlikovski i Zukovski su kasnije uhapšeni zbog izazivanja rasne mržnje.

„Ovo je neobičan i jedinstven slučaj. Oba optužena su poreklom iz Poljske. U civilizovanim, zapadnim, demokratskim državama svako ima pravo da izrazi svoje mišljenje i koristi prednosti slobode govora. Ali postoje granice koje moramo uspostaviti da bi svi koristili to pravo“, rekao je za „Miror“ tužilac Zahid Husein.

On je dodao da su njih dvojica prešli te granice kada su pijani nasrnuli na džamiju.

„Nažalost, njih dvojica su u ovom slučaju prešli te granice. Ovo je zločin iz mržnje na visokom nivou. To je islamofobija. Dva prestupnika učinila su delo koje je grubo uvredljivo i duboko mrsko velikom delu zajednice“, rekao je tužilac.

Prema pisanju medija, u Kamdenu je prošle godine porastao broj kriminalnih dela na religioznoj i rasnoj bazi sa 422 u 2014. na 531 u 2015. godini.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala