Moskva: Nedopustivo da Sirija doživi sudbinu Iraka i Libije

© Sputnik / Natalija Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo inostranih poslova Rusije
Ministarstvo inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tekst rezolucije Francuske o Alepu, koji je predstavljen nakon odbijanja Sjedinjenih Američkih Država da ispune dogovor o Siriji, grubo je izvrnuo realno stanje stvari, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije na svojoj fejsbuk-stranici.
Stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin tokom zasedanja Saveta bezbednosti UN u Njujorku - Sputnik Srbija
Ruska rezolucija o Siriji odbijena u Savetu bezbednosti UN

„Osmog oktobra Ruska Federacija je glasala protiv nacrta rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji u Siriji, koji je pripremila Francuska. Njegov tekst, očigledno predstavljen na podsticaj Vašingtona, odmah nakon odustajanja SAD od ispunjenja rusko-američkog dogovora o rešavanju sirijske krize, grubo izvrće realno stanje stvari, nosi politički, neuravnoteženi i jednostrani karakter“, navedeno je u saopštenju.

Rusija smatra da je nedopustivo da Sirija doživi sudbinu Iraka ili Libije. Vojne intervencije u tim zemljama su i dovele do destabilizacije Bliskog istoka, saopštilo je Ministarstvo. 

Kako se navodi, sva krivica za eskalaciju napetosti u Siriji u ovom nacrtu rezolucije preneta je na sirijske vlasti.

Zabranom letova u oblasti Alepa načinjen je otvoren pokušaj da se zaštite teroristi Nusra fronta i boraca koji su im se pridružili, bez obzira na obaveze država-članica UN da se bore protiv terorističke pretnje svim mogućim sredstvima, navelo je Ministarstvo.

Članovi Saveta bezbednosti u sedištu UN - Sputnik Srbija
Rusija blokirala francusku rezoluciju o primirju u Siriji

U saopštenju se dodaje da Rusija potvrđuje da je čvrsto privržena traganju za dugoročnim političkim rešenjima sirijskog sukoba, te da je spremna za „konstruktivni kolektivni rad u interesu dobronamernog ispunjavanja već postignutih dogovora i usaglašavanja dodatnih koraka“ koji bi omogućili samim Sirijcima kroz dijalog svih političkih i etnokonfensionalnih grupa da odrede budućnost svoje zemlje bez spoljnog mešanja.

U nacrtu francuske rezolucije, kako je navedeno, ignorisan je zadatak da se što pre započne međusirijski politički proces koji sabotiraju upravo oni opozicionari koje na razne načine štiti Zapad.

Ministarstvo je istaklo da je u francuskoj rezoluciji potpuno ignorisana činjenica da je humanitarna kriza u Alepu veštački isprovocirana, kada su borci u avgustu i septembru odbili da propuštaju humanitarne konvoje i pretili da će otvoriti vatru na njih. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala