Moskva: SAD nastavljaju predizbornu retoriku, Rusija se ne meša

© Sputnik / Vladimir VyatkinKremlj
Kremlj - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Sjedinjenim Američkim Državama se nastavlja predizborna retorika i Rusija se u to ne meša i ne namerava da se meša, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Republikanski kandidat za potpredsednika SAD Majk Pens tokom debate sa demokratskim kandidatom Timom Kejnom - Sputnik Srbija
Trampov potpredsednik: Ruski medved nikada ne umire

Ranije je kandidat za predsednika SAD republikanac Donald Tramp izjavio da je Rusija navodno prekršila sporazum potpisan sa SAD o rešenju u Siriji. On smatra da takve akcije pokazuju da Rusija „nema nikakvo poštovanje“ prema vlasti SAD.

„Ovim se nastavlja predizborna retorika, nastavlja se debata u okviru predizborne kampanje. Rusija se nije mešala i nema nameru da se meša u sve ove diskusije“, istakao je Peskov odgovarajući na zahtev da komentariše Trampove reči.

„Retorika svih učesnika predizborne kampanje podvrgnuta je takvim taktičkim promenama. To je može shvatiti i može se objasniti. Naravno, želeli bismo da vidimo da se naša zemlja predstavlja samo u pozitivnom smislu, ali, nažalost, znamo da je ruska karta i pominjanje našeg predsednika zapravo postalo sastavni deo predizborne kampanje u Americi“, istakao je Peskov.

Blokiranje izjave Rusije u SB UN je negativno

Moskva nije zadovoljna zbog američkog blokiranja izjave u Savetu bezbednosti SAD u vezi sa granatiranjem ruske ambasade u Damasku, izjavio je portparol Kremlja.

Savet bezbednosti UN - Sputnik Srbija
SAD blokirale izjavu Rusije u SB o granatiranju ambasade u Siriji

Odgovarajući na pitanje o reakciji Moskve na blokiranje, Peskov je rekao da je ona „negativna“.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je 4. oktobra saopštilo o granatiranju ambasade Rusije u Damasku. Niko od zaposlenih nije povređen.

Prema saopštenju Ministarstva, ambasada je granatirana iz opštine Džobar koju kontrolišu teroristi Džabhat Fatah el Šama (bivši Nusra front) i Fajlak el Rahmana.

Bez SAD nemoguća efikasna borba protiv terorizma

Moskva je otvorena za saradnju sa Vašingtonom o Siriji, a istovremeno Rusija smatra da je bez saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama nemoguća efikasna borba protiv terorizma u Siriji, ali glavni problem je u američkim partnerima, izjavio je Peskov.

Bela kuća, rezidencija predsednika Sjedinjenih Američkih Država - Sputnik Srbija
Bela kuća: Ne isključujemo mogućnost uvođenja sankcija Rusiji i Siriji

„Otvoreni smo za takvu saradnju. Moskva je otvorena za saradnju. Moskva smatra da je bez saradnje nemoguća efikasna borba protiv terorizma i rešavanje problema u Siriji. Međutim, u ovom slučaju glavni problem je u našim američkim partnerima“, istakao je Peskov odgovarajući na pitanje da li se može reći da je saradnja između Rusije i SAD o Siriji završena.

Odgovarajući na pitanje o nastavku saradnje Peskov je rekao da „to treba pitati naše američke partnere“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala