SAD blokirale izjavu Rusije u SB o granatiranju ambasade u Siriji

© AFP 2023 / TIMOTHY A. CLARY Savet bezbednosti UN
Savet bezbednosti UN - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države blokirale su u Savetu bezbednosti UN izjavu Rusije o granatiranju ruske ambasade u Damasku 3. oktobra, izjavio je predstavnik stalne misije Rusije u Ujedinjenim nacijama.
Ambasada Rusije u Damasku - Sputnik Srbija
Nusra front granatirao rusku ambasadu u Damasku

„Izjavu je blokirala američka delegacija, koja je pokušala da doda nebitne elemente u tekst koji je standardan za ovakve slučajeve“, saopštili su u ruski predstavnici.

„Britanci i Ukrajinci su se nespretno dodvoravali Amerikancima. To pokazuje njihovo nesumnjivo nepoštovanje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima“, dodaje se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je 4. oktobra saopštilo o granatiranju ambasade Rusije u Damasku. Jedna od mina eksplodirala je u blizini stambenog dela na teritoriji ambasade, ali niko od zaposlenih nije povređen.

Vitalij Čurkin - Sputnik Srbija
Nema alternative pregovorima SAD i Rusije o Siriji

U saopštenju Ministarstva navodi se da je ambasada granatirana iz pravca opštine Džobar koju kontrolišu terorističke grupe Džabhat Fateh el Šam (bivši Nusra front) i Fajlak el Rahman.

Američki Stejt department je 3. oktobra najavio u saopštenju za medije da Vašington prekida učešće u bilateralnim kanalima sa Rusijom o održavanju dogovora o prekidu vatre u Siriji, koji su dve zemlje postigle u septembru.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala