Dačić: Papina izjava u Gruziji najveća osuda Stepinca do sada

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICMinistar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je izjava pape Franje, da je preobraćanje pravoslavaca veliki greh, do sada najveća ograda Vatikana prema postupcima hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca i osuda istih.

Papa Franja je juče u Tbilisiju prilikom susreta sa predstavnicima rimokatoličke zajednice u Gruziji rekao da rimokatolici ne smeju da pokušavaju da preobrate pravoslavce i da je pokušaj nasilnog vrbovanja vernika „veliki greh“.

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: Konačno imamo priliku da svakome kažemo šta mislimo

„Te reči pape Franje potvrđuju da je Srbija bila u pravu kada se usprotivila rehabilitaciji Stepinca. Nikakva njegova rehabilitacija, odnosno oslobađanje od krivice za zločine i pokrštavanje Srba, nije moguća, a kamoli kanonizacija“, istakao je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

„Ako se posle tih papinih reči da je u pitanju veliki greh to (kanonizacija) i desi, onda je jasno da je to antisrpski akt, jedino ukoliko neko ne misli da je protiv Srba sve dozvoljeno“, ocenio je Dačić.

Dačić ističe da je Stepinac za vreme Drugog svetskog rata ne samo blagosiljao fašističku ustašku NDH, već je formirao Odbor za pokrštavanje Srba, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Hrvatski kardinal Alojzije Stepinac - Sputnik Srbija
Ne zanima nas Stepinac iz doba komunizma — već iz doba NDH

„Tako je na delu učestvovao u sprovođenju plana za rešavanje srpskog pitanja koji je izneo ustaški ministar Mile Budak — da jednu trećinu Srba treba pobiti, jednu trećinu proterati, a jednu trećinu pokatoličiti“, navodi Dačić.

On podseća da je na suđenju posle rata Stepinac svoju odbranu ćutanjem jedino prekinuo kako bi obrazložio da je to, u stvari, samo verski prelaz.

Papa je tokom posete Gruziji pozvao da se istorijske podele u hrišćanstvu zaleče strpljenjem, poverenjem i dijalogom, javljaju agencije.

Papa je rekao da je pokušaj nasilnog vrbovanja vernika „veliki greh protiv ekumenizma“ i poručio rimokatolicima da ne smeju pokušavati da preobrate pravoslavce, jer su to „braća i sestre rimokatolika“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala