Godinu dana intervencije koja je promenila odnos snaga na Bliskom istoku

Pratite nas

Savet Federacije je 30. septembra 2015. godine dao na osnovu opštepriznatih principa i normi međunarodnog prava dozvolu ruskim oružanim snagama da deluju van granica zemlje. Već istog dana je grupa ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga preletela na aerodrom Hmejmim u sirijskoj provinciji Latakiji.

© Ministarstvo odbrane Rusije„Vašington je tražio od Rusije da prati američke interese u Siriji, a jasno je koji su to interesi: rušenje Asada i uništavanje sirijske državnosti. Rusija je počela vojnu operaciju jer je protiv takvog scenarija. I dok Sjedinjene Države u Siriji rešavaju sopstvene geopolitičke zadatke, mi i dalje rešavamo zadatak broj jedan – a to je obračun sa terorizmom. Sva ostala pitanja rešavaćemo političkim putem, uz pomoć dijaloga, ali tek nakon što terorizam bude poražen. Ne bi trebalo gajiti iluzije o tome da je moguća uspešna saradnja sa Amerikancima. Naši interesi u tom regionu su dijametralno suprotni“, rekao je Boris Smolin, Ruski institut za strateška istraživanja.

Na slici: Ruska avio-baza Hmejmim u Siriji
Godinu dana intervencije koja je promenila odnos snaga na Bliskom istoku - Sputnik Srbija
1/8
„Vašington je tražio od Rusije da prati američke interese u Siriji, a jasno je koji su to interesi: rušenje Asada i uništavanje sirijske državnosti. Rusija je počela vojnu operaciju jer je protiv takvog scenarija. I dok Sjedinjene Države u Siriji rešavaju sopstvene geopolitičke zadatke, mi i dalje rešavamo zadatak broj jedan – a to je obračun sa terorizmom. Sva ostala pitanja rešavaćemo političkim putem, uz pomoć dijaloga, ali tek nakon što terorizam bude poražen. Ne bi trebalo gajiti iluzije o tome da je moguća uspešna saradnja sa Amerikancima. Naši interesi u tom regionu su dijametralno suprotni“, rekao je Boris Smolin, Ruski institut za strateška istraživanja.

Na slici: Ruska avio-baza Hmejmim u Siriji
© Sputnik / Dmitry Vinogradov„Ruska vojna operacija je pozitivno uticala na situaciju u Siriji i na političke procese u toj zemlji, ali je situacija i dalje veoma komplikovana, pre svega zbog stava Sjedinjenih Država i njihovih saveznika. Takozvana umerena opozicija, koja uživa podršku Vašingtona, otvoreno se bori protiv vladinih trupa, iako nas Amerikanci uveravaju da oni ratuju protiv DAEŠ-a. Na taj način se stvara opasan presedan. Da su Amerikanci želeli efikasnu antiterorističku koaliciju, oni bi se odavno pridružili koaliciji koju čine Rusija, Sirija, Iran i Irak, i ruskoj vojnoj operaciji – ali, izgleda da Sjedinjene Države imaju drugačiji cilj, i da je u njihovom interesu porast tenzija u regionu“, izjavio je Aleksandar Gusev, direktor Instituta za strateško planiranje.

Na slici: Pilot ruskog transportno-borbenog helikoptera Mi-8AMŠT u avio-bazi Hmejmim u Siriji
Godinu dana intervencije koja je promenila odnos snaga na Bliskom istoku - Sputnik Srbija
2/8
„Ruska vojna operacija je pozitivno uticala na situaciju u Siriji i na političke procese u toj zemlji, ali je situacija i dalje veoma komplikovana, pre svega zbog stava Sjedinjenih Država i njihovih saveznika. Takozvana umerena opozicija, koja uživa podršku Vašingtona, otvoreno se bori protiv vladinih trupa, iako nas Amerikanci uveravaju da oni ratuju protiv DAEŠ-a. Na taj način se stvara opasan presedan. Da su Amerikanci želeli efikasnu antiterorističku koaliciju, oni bi se odavno pridružili koaliciji koju čine Rusija, Sirija, Iran i Irak, i ruskoj vojnoj operaciji – ali, izgleda da Sjedinjene Države imaju drugačiji cilj, i da je u njihovom interesu porast tenzija u regionu“, izjavio je Aleksandar Gusev, direktor Instituta za strateško planiranje.

Na slici: Pilot ruskog transportno-borbenog helikoptera Mi-8AMŠT u avio-bazi Hmejmim u Siriji
© Russian Defense Ministry / Uđi u bazu fotografija„Mora se priznati da je ruska operacija bila veoma efikasna. Amerikanci i njihovi saveznici bombardovali su DAEŠ pet godina zaredom, ali teroristi ne samo da se nisu predali već su i napredovali – zauzeli su Palmiru, koja za Zapad ima simbolički značaj. Rusija se uključila u ovu igru s mnogo manjim kapacitetima i sredstvima nego Amerikanci, ali uprkos tome, Rusija je uspela da zaustavi terorizam, da natera teroriste da se povlače – i situacija u Siriji se skroz promenila“, smatra Žan-Lui Eskivje, general u penziji, bivši zamenik komandanta antiterorističke jedinice Jelisejske palate.

Na slici: Ruski lovac-bombarder Su-25 napušta avio-bazu Hmejmim u Siriji
Godinu dana intervencije koja je promenila odnos snaga na Bliskom istoku - Sputnik Srbija
3/8
„Mora se priznati da je ruska operacija bila veoma efikasna. Amerikanci i njihovi saveznici bombardovali su DAEŠ pet godina zaredom, ali teroristi ne samo da se nisu predali već su i napredovali – zauzeli su Palmiru, koja za Zapad ima simbolički značaj. Rusija se uključila u ovu igru s mnogo manjim kapacitetima i sredstvima nego Amerikanci, ali uprkos tome, Rusija je uspela da zaustavi terorizam, da natera teroriste da se povlače – i situacija u Siriji se skroz promenila“, smatra Žan-Lui Eskivje, general u penziji, bivši zamenik komandanta antiterorističke jedinice Jelisejske palate.

Na slici: Ruski lovac-bombarder Su-25 napušta avio-bazu Hmejmim u Siriji
© Foto : Russian Defence Ministry„Da Rusija nije počela operaciju na teritoriji Sirije, američki geopolitički projekat 'Veliki Bliski istok', koji podrazumeva uspostavljanje marionetskih vlada u regionu, već bi bio realizovan. To bi izazvalo još dublju krizu. Da je takav scenario bio sproveden, Sirija bi se raspala na komade, na njenoj teritoriji bi se pojavila samostalna država na čelu s kurdskom Strankom demokratske unije. Ova teritorija bi u potpunosti zavisila od Sjedinjenih Država i Izraela, i to bi dovelo do rasta napetosti u regionu. Svetom bi počeo da kruži bauk Trećeg svetskog rata. Rusija je sprečila ovaj scenario“, rekao je Erdogan Karakuš, general turskog ratnog vazduhoplovstva u penziji, vojni analitičar.

Na slici: Ruska vazdušna grupa u vazdušnoj bazi Hmejmim u Siriji.
Godinu dana intervencije koja je promenila odnos snaga na Bliskom istoku - Sputnik Srbija
4/8
„Da Rusija nije počela operaciju na teritoriji Sirije, američki geopolitički projekat 'Veliki Bliski istok', koji podrazumeva uspostavljanje marionetskih vlada u regionu, već bi bio realizovan. To bi izazvalo još dublju krizu. Da je takav scenario bio sproveden, Sirija bi se raspala na komade, na njenoj teritoriji bi se pojavila samostalna država na čelu s kurdskom Strankom demokratske unije. Ova teritorija bi u potpunosti zavisila od Sjedinjenih Država i Izraela, i to bi dovelo do rasta napetosti u regionu. Svetom bi počeo da kruži bauk Trećeg svetskog rata. Rusija je sprečila ovaj scenario“, rekao je Erdogan Karakuš, general turskog ratnog vazduhoplovstva u penziji, vojni analitičar.

Na slici: Ruska vazdušna grupa u vazdušnoj bazi Hmejmim u Siriji.
© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografija„Ruska operacija je bez sumnje korak u dobrom pravcu kada je reč o borbi protiv terorizma u Siriji, ali mislim da to nije dovoljno, i da je potrebna kopnena operacija. Inače, do normalizacije situacije neće doći sve dok sve strane u konfliktu ne postignu konsenzus – ali one trenutno imaju potpuno različite ciljeve. Cilj Moskve je jasan: destabilizacija u Siriji ugrožava bezbednost Rusije i njenih južnih regiona. Moskva želi da Sirija bude mirna i stabilna zemlja, ali na Zapadu to malo ko razume, pre svega zahvaljujući „naporima“ evropskih medija, koji to prećutkuju. Pored toga, veliko je pitanje šta Zapad radi u Siriji. Meni se čini da oni i dalje tamo destabilizuju situaciju jer žele da oslabe Rusiju. Vodeću ulogu u tome igra Vašington, i mislim da Evropska unija greši kada ga u tome podržava“, izjavio je Rafael Gonzalez Krespo, pukovnik španske vojske u penziji i vojni analitičar.

Na slici: Uzletanje ruskih aviona iz baze Hmejmim u Siriji
Godinu dana intervencije koja je promenila odnos snaga na Bliskom istoku - Sputnik Srbija
5/8
„Ruska operacija je bez sumnje korak u dobrom pravcu kada je reč o borbi protiv terorizma u Siriji, ali mislim da to nije dovoljno, i da je potrebna kopnena operacija. Inače, do normalizacije situacije neće doći sve dok sve strane u konfliktu ne postignu konsenzus – ali one trenutno imaju potpuno različite ciljeve. Cilj Moskve je jasan: destabilizacija u Siriji ugrožava bezbednost Rusije i njenih južnih regiona. Moskva želi da Sirija bude mirna i stabilna zemlja, ali na Zapadu to malo ko razume, pre svega zahvaljujući „naporima“ evropskih medija, koji to prećutkuju. Pored toga, veliko je pitanje šta Zapad radi u Siriji. Meni se čini da oni i dalje tamo destabilizuju situaciju jer žele da oslabe Rusiju. Vodeću ulogu u tome igra Vašington, i mislim da Evropska unija greši kada ga u tome podržava“, izjavio je Rafael Gonzalez Krespo, pukovnik španske vojske u penziji i vojni analitičar.

Na slici: Uzletanje ruskih aviona iz baze Hmejmim u Siriji
© Sputnik / Dmitrij Vinogradov / Uđi u bazu fotografija„Primetio sam velike promene u sirijskim regionima koji su ponovo pod kontrolom vladine vojske. Vidi se da se vratila nada – nada da će stvari biti bolje. Ovo se dešava, između ostalog, i zahvaljujući naporima Rusije. Moskva je zaslužna, ako ni za ništa drugo, onda za to što se Sirijci sada ne osećaju kao da su sami. Oni vide da je jedna velika svetska sila i zvanično stala na njihovu stranu u ratu protiv terorista“, smatra Bendžamin Blanšar, predstavnik humanitarne zajednice „SOS Hrišćani Istoka“, koja deluje u Siriji.

Na slici: Ruski piloti na aerodromu Hmejmim u Siriji.
Godinu dana intervencije koja je promenila odnos snaga na Bliskom istoku - Sputnik Srbija
6/8
„Primetio sam velike promene u sirijskim regionima koji su ponovo pod kontrolom vladine vojske. Vidi se da se vratila nada – nada da će stvari biti bolje. Ovo se dešava, između ostalog, i zahvaljujući naporima Rusije. Moskva je zaslužna, ako ni za ništa drugo, onda za to što se Sirijci sada ne osećaju kao da su sami. Oni vide da je jedna velika svetska sila i zvanično stala na njihovu stranu u ratu protiv terorista“, smatra Bendžamin Blanšar, predstavnik humanitarne zajednice „SOS Hrišćani Istoka“, koja deluje u Siriji.

Na slici: Ruski piloti na aerodromu Hmejmim u Siriji.
© Sputnik / Dmitriy Vinogradov„Svima je jasno da je Rusija dala veliki doprinos borbi protiv terorizma u Siriji. Ruska avijacija se efikasno bori protiv DAEŠ-a i drugih terorističkih grupa; Rusija i Sjedinjene Države pomažu u rešavanju sirijske krize, ali među njima ima sve više nesporazuma. Mislim da se radi o nedostatku poverenja. Po mom mišljenju, budućnost Sirije je nemoguća bez Rusije, koja će igrati sve važniju ulogu u rešavanju krize u toj zemlji. Ali taj problem može da bude rešen isključivo zajedničkim naporima“, izjavio je Žen Jujendže, član Diplomatske akademije NR Kine.

Na slici: Ruski avion Su-34 u bazi Hmejmim u Siriji
Godinu dana intervencije koja je promenila odnos snaga na Bliskom istoku - Sputnik Srbija
7/8
„Svima je jasno da je Rusija dala veliki doprinos borbi protiv terorizma u Siriji. Ruska avijacija se efikasno bori protiv DAEŠ-a i drugih terorističkih grupa; Rusija i Sjedinjene Države pomažu u rešavanju sirijske krize, ali među njima ima sve više nesporazuma. Mislim da se radi o nedostatku poverenja. Po mom mišljenju, budućnost Sirije je nemoguća bez Rusije, koja će igrati sve važniju ulogu u rešavanju krize u toj zemlji. Ali taj problem može da bude rešen isključivo zajedničkim naporima“, izjavio je Žen Jujendže, član Diplomatske akademije NR Kine.

Na slici: Ruski avion Su-34 u bazi Hmejmim u Siriji
© Foto : Ministry of Defence of the Russian Federation„Ruska operacija u Siriji je uspešna i efikasna. Trebalo bi pomenuti da su se Iran, Rusija i Sirija uvek zalagali za primirje i prekid vatre. Ruska operacija bila je prava prekretnica u sirijskom ratu i promenila je odnos snaga. Poznato je da su sirijski avioni zastareli – sirijska vojska zbog toga nije mogla da nanese toliko precizne i jake udare na položaje terorista. Rusija je pomogla iz vazduha, oslobodila put sirijskim kopnenim jedinicama i snagama samoodbrane. Teheran će i dalje podržavati sve inicijative Rusije u vezi sa borbom protiv terorista u Siriji“, rekao je Hosein Šejholeslam, savetnik iranskog ministra spoljnih poslova i bivši ambasador Irana u Damasku.

Na slici: Avionska bomba sa natpisom „Za naših“ (Za naše) na lovcu-bombarderu Su-34 u Siriji
Godinu dana intervencije koja je promenila odnos snaga na Bliskom istoku - Sputnik Srbija
8/8
„Ruska operacija u Siriji je uspešna i efikasna. Trebalo bi pomenuti da su se Iran, Rusija i Sirija uvek zalagali za primirje i prekid vatre. Ruska operacija bila je prava prekretnica u sirijskom ratu i promenila je odnos snaga. Poznato je da su sirijski avioni zastareli – sirijska vojska zbog toga nije mogla da nanese toliko precizne i jake udare na položaje terorista. Rusija je pomogla iz vazduha, oslobodila put sirijskim kopnenim jedinicama i snagama samoodbrane. Teheran će i dalje podržavati sve inicijative Rusije u vezi sa borbom protiv terorista u Siriji“, rekao je Hosein Šejholeslam, savetnik iranskog ministra spoljnih poslova i bivši ambasador Irana u Damasku.

Na slici: Avionska bomba sa natpisom „Za naših“ (Za naše) na lovcu-bombarderu Su-34 u Siriji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala