Imate kamen u bubregu? Razmrdajte ga na toboganu

© AP Photo / Mark SchiefelbeinRoler-koster
Roler-koster - Sputnik Srbija
Pratite nas
Časopis Američke asocijacije za osteopatiju objavio je istraživanje u kojem se navodi da bi rolerkosteri (tobogani) mogli da budu tretman za kamen u bubregu.
Obraćanje predsednika Rusije Vladimira Putina - Sputnik Srbija
Naučnici pronašli ključ brzog oporavka

Eksperimenti za istraživanje izvršeni su na rolerkosteru u „Diznilendu“, na kojem je položaj sedišta pomogao da se kamen izbaci u 63,89 odsto slučajeva kada su osobe sedele pozadi, a 16,67 odsto kada su sedele napred.

Istraživači su stvorili imitaciju funkcija ljudskog tela tako što su napravili veštačku repliku bubrega, napunili ga pravim kamenom iz bubrega i stavili ih u ranac na nivou bubrega.

Smatrano je da je kamen „prošao“ u zavisnosti od toga da li se nalazio u silikonskom bubregu na kraju vožnje.

„Ono što je neverovatno je da je u roku od samo nekoliko vožnji bilo očigledno da postoji ogromna razlika u stopama prolaza u zavisnosti od sedišta na prednjem ili zadnjem delu rolerkostera“, rekao je za „Atlantik“ dr Dejvid Vartinger, profesor urologije na Državnom univerzitetu u Mičigenu, koji je koautor studije, i dodao da je „bilo mnogo treskanja u zadnjem delu rolerkostera“.

Nakon 200 vožnji sa kamenjem različite veličine i oblika, istraživači su otkrili da se eksperiment pokazao najefikasnijim za manje kamenje u bubregu. Vartinger je rekao En-Bi-Siju da bi kamen veći od 4 ili 5 mm mogao da se zaglavi i „tada biste se osećali kao da rađate bodljikavo prase“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala