Dodik: Neću u Sarajevo da ne prođem kao Gadafi

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik u Kremlju
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u Kremlju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je danas u Banjaluci da još nije dobio poziv za saslušanje Tužilaštva BiH zbog organizovanja referenduma o Danu Republike, te da će se, kada ga dobije, odazvati.
Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija
Bakir i pre referenduma tražio privođenje Dodika

Dodik je na vanrednoj konferenciji za novinare, međutim, rekao da neće ići u Tužilaštvo u Sarajevu, ali da će pristati da bude saslušan u svakoj drugoj pravosudnoj instituciji na području Republike Srpske.

Predsednik Srpske je rekao da, nakon pretnji bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da će proći kao Gadafi, Sadam ili Slobodan Milošević, ne želi da rizikuje život odlaskom u Sarajevo.

Dodik je, naime, objasnio da je tu pretnju Izetbegovića protumačio kao poruku svim ekstremnim grupama u BiH i poziv na njegovu likvidaciju.

Tražimo ocenu ustavnosti Dana nezavisnosti BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je da je uputio zahtev poslaničkoj grupi njegove SNSD da u Narodnoj skupštini RS pokrene inicijativu za podnošenje zahteva za ocenu ustavnosti 1. marta Dana nezavisnosti BiH.

Glasanje - Sputnik Srbija
Avanturizam Sarajeva — referendum o nezavisnosti Srpske (audio)

Dodik je rekao da će obrazloženje tog zahteva biti isto kao što je obrazložena zabrana obeležavanja 9 januara kao Dana RS.

„Mi ćemo tražiti da se 1. mart prilagodi srpskom narodu, jer taj dan se ne obeležava u RS i on u RS nije neradan dan", rekao je Dodik na vanrednoj konferenciji za novinare na kojoj pitanja nisu bila dozvoljena.

Prema njegovim rečima, 1. mart je dan koji predstavlja smetnju Srbima jer je tada održan referendum na kome Srbi nisu učestvovali, a Bošnjaci su potvrdili secesiju od SFRJ, što je bio povod za rat.

„Želimo da se otkloni diskriminacija po svim osnovama i da u tom pogledu se sud opredeli i verujem da ćemo unarednih dan-dva, najkasnije u četvrtak poslati zahtev za pokretanje tog postupka pred Ustavnim sudom", rekao je Dodik uz opasku da je to dokaz da zvanična Banjaluka priznaje Ustavni sud BiH.

Takođe, Dodik je saopštio da je prikupljen dovoljan broj potpisa i najavio da će biti pokrenut i postupak za ocenu ustavnosti svih zakona i ostalih opšti i pravnih akata usvojenih u parlamentu Federacije BiH.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala