Ukrajinski radar na mestu pada MH17 (video)

© AFP 2023 / BULENT KILICOlupina malezijskog „boinga 777“ sa leta MH17
Olupina malezijskog „boinga 777“ sa leta MH17 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kompanija koja proizvodi radiolokatorske radare i Ministarstvo odbrane Rusije predstavljaju osnovne radiolokatorske podatke prikupljene u vazdušnom prostoru u vezi sa obaranjem aviona MH17 17. jula 2014, kada je poginulo 298 osoba.

Rusija je detektovala ukrajinski radar u blizini mesta pada MH17 koji potvrđuje prisustvo ukrajinskog protivvazdušnog sistema, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane.

Satelitski podaci koje su dale SAD i Ukrajina mogli bi da razjasne pitanje raketnog napada na malezijski avion koji je prelazio preko teritorije Kijeva, rekao je Igor Konašenkov.

On je dodao da je Kijev uskratio podatke koji pokazuju slike sa mesta pada MH17, pošto je let bio pod kontrolom ukrajinskih radara i vazdušne odbrane.

Olupina malezijskog „boinga 777“ sa leta MH17 - Sputnik Srbija
Malezijski avion oborili Ukrajinci, tvrdi „Antibelingket“ (video)

Odbijanje Kijeva da objavi svoje radarske podatke ukazuje na to da je raketa lansirana sa teritorije pod kontrolom Kijeva, rekao je general-potpukovnik Konašenkov. 

Ukrajina bi trebalo da objavi informacije sa lokacije svojih Buk SAM sistema i komunikaciju kontrole leta na dan obaranja MH17 u istočnoj Ukrajini, saopštilo je rusko Ministarstvo.

Kijev ima i vojne i civilne informacije vezane za situaciju u vazdušnom prostoru u blizini pada aviona MH17.

Ruski radar nije primetio druge objekte osim dva civilna aviona oko mesta pada MH17, koji su mogli da izazovu njegovo rušenje, izjavio je zamenik glavnog konstruktora sistema za radarski nadzor korporacije za istraživanje i proizvodnju koja je deo koncerna Almaz-Antej.

MH17 - Sputnik Srbija
Borba za istinu o padu MH17

Ruski radari detektovli bi raketu koja je pogodila avion malezijske avio-kompanije, da je ona lansirana iz oblasti koje kontrolišu oružane snage Donbasa, rekao je Konašenkov.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je istraga o padu MH17 na pogrešnom putu, jer su vrata rakete i mesto lansiranja pogrešno identifikovani.

Rusija je obećala Holandiji, koja istražuje nesreću, da će obezbediti podatke Almaz-Anteja o situaciji u vazdušnom prostoru na mestu pada MH17.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala