Kejtlin Levin i Henri Hardgrivs, koje spaja strast ka putovanjima, želeli su da prikažu kroz kulinarsku specifičnost. Njihove mape napravljene su od tradicionalnih namirnica i na kreativan način prenose kulturni identitet različitih država.

Majmuni, banane, džungla… Samo Afrika ima takva čudesa!

„Ko još čuje rečenicu: ’Baci neke račiće na roštilj, a ne pomisli na Australiju?‘“, objasnili su autori svoj izbor Sputnjiku.

Svaka kineska prodavnica, tradicionalni restoran ili pijaca prodaje nudle! To prosto tako funkcioniše u Kini.

Da li je moguće posetiti Francusku a ne probati vruće bagete i tradicionalni sir?

Indija je zemlja kako kulinarske, tako i genetičke i lingvističke raznolikosti. Posebno je poznata po začinima.

Iako mnogi znaju da je paradajz poreklom iz Južne Amerike, Italija je postala kraljica paradajza, objasnili su autori Sputnjiku.

Japan je „domovina“ sušija. Ali kakvo bi tradicionalno japansko jelo bilo bez algi?

Novi Zeland je glavni izvoznik kivija. Iako je za nadimak stanovnika ove ostrvske zemlje zaslužna ptica istog imena koja je i simbol Novog Zelanda, koincidencija je svakako zanimljiva.

Brazil je čuven po svom nacionalnom koktelu „kajpirinja“, koji je nemoguće zamisliti bez citrusa.

Da li je neko za čaj i kolačiće? Gde bi vas, ako ne u Velikoj Britaniji ili Irskoj, dočekalo ovakvo pitanje?

Mapa Sjedinjenih Američkih Država napravljena je od kukuruza — od ranih dana razvoja ove zemlje, upravo je kukuruz bio „gorivo“ američke ekonomije i inovacija.


