Obama uložio veto na zakon o tužbama protiv Saudijske Arabije

© AP Photo / Gene BoyarsTeroristički napad na Svetski trgovinski centar u Njujorku 11. septembara 2001. godine
Teroristički napad na Svetski trgovinski centar u Njujorku 11. septembara 2001. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Barak Obama uložio je veto na zakon koji dozvoljava porodicama žrtava napada na SAD 11. septembra 2001. da tuže Saudijsku Arabiju.
Teroristički napad na Svetski trgovinski centar u Njujorku 11. septembara 2001. godine - Sputnik Srbija
Naučnici ne isključuju da je eksplozija 11. septembra bila navođena

Ovaj potez daje osnov za obaranje u Kongresu, a američki poslanici su uvereni da će moći da obore veto.

Zakon o pravdi protiv finansijera terorizma lako je prošao kroz Kongres početkom septembra i njime se dozvoljava tužba protiv Rijada u vezi sa napadom od 11. septembra.

Iako saudijska vlada negira bilo kakvu umešanost u masakr 2001. godine u kojem je poginulo skoro 3.000 ljudi, mnogi su dugo sumnjali da su otmičari četiri aviona koji su se srušili u Njujorku, Vašingtonu i Pensilvaniji imali podršku Rijada.

Bela kuća saopštila je da je veto neophodan da bi se izbegao presedan koji bi omogućio državljanima drugih zemalja da tuže SAD, američke diplomate i vojna lica.

Ukoliko Kongres uspe da obori veto, to će se desiti prvi put tokom Obaminog mandata. Da bi se usvojio, potrebno je da dve trećine poslanika glasa za veto i u Senatu i u Predstavničkom domu.

Teroristički napad na Njujork 11. septembra 2001. - Sputnik Srbija
Histerija oko 11. septembra išla je naruku teroristima

„Prošlo je 15 godina bez odgovora ili odgovornosti za najstrašniji napad na Ameriku — mi smo ljuti, frustrirani i umorni“, rekla je za agenciju Rojters Teri Strada, čiji je suprug poginuo u Svetskom trgovinskom centru u Njujorku.

Neki ključni kongresmeni rekli su da će podržati zakon, bez obzira na protivljenje predsednika.

„Dugo sam radio sa ovim porodicama i mislim da zaslužuju da idu na sud“, rekla je novinarima lider demokrata Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Saveznici SAD iz Persijskog zaliva su, očekivano, protiv ovog zakona.

Generalni sekretar Saveta za saradnju u Zalivu Abdulatif el Zajani izjavio je da je zakon „suprotan osnovama i principima odnosa između država i načela suverenog imuniteta država“.

Obamin veto došao je nakon objavljivanja 28 poverljivih stranica izveštaja Kongresa o 11. septembru, koji je raspirio spekulacije o mogućoj povezanosti otmičara aviona sa zvaničnicima saudijske vlade. Petnaest od 19 otmičara bili su državljani Saudijske Arabije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala