Srbija se uzdiže ne napuštajući slobodarske ideje

© Tanjug / TANJA VALICPredsednik Srbije Tomislav Nikolić na Kajmakčalanu
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić na Kajmakčalanu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas na obeležavanju stogodišnjice bitke na Kajmakčalanu da je Srbija iskreno opredeljena očuvanju i izgradnji mira.

Nikolić je na centralnoj svečanosti, u okviru Spomen-kompleksa na istoimenom planinskom vrhu, kazao da se danas izgrađuju dobri odnosi sa svim zemljama sveta i da se sa Kajmakčalana šalje poruka da je sloboda naša trajna težnja.

Predsednici Srbije i RS Tomislav Nikolić i Milorad Dodik na groblju srpskim ratnicima na Zejtinliku. - Sputnik Srbija
Nikolić: Srbija nema razloga da se stidi kada pogleda iza sebe (foto)

„Pobedama se ponosimo, žrtve prinete na oltar slobode ne zaboravljamo, a sadašnjost i budućnost vidimo u prijateljstvu i saradnji i sa onim državama protiv kojih smo vojevali — nikad ne osvajajući tuđe, uvek braneći svoje“, istakao je Nikolić.

Kako je rekao, Srbija se danas uzdiže, napreduje, i ne napuštajući svoje slobodarske ideje gradi dobre odnose sa svim zemljama sveta.

On je dodao da je Kajmakčalan već sto godina simbol kraja stradanja i početka konačne pobede.

„Stojimo zahvalni u ime stotinu generacija u Srbiji čije postojanje su naši preci izborili svojim životom. Stojimo duboko naklonjeni pred senama div-junaka“, istakao je predsednik.

Nikolić je podsetio da je bitka na Kajmakčalanu dobila mitsku dimenziju i da se za nju mesecima vodila borba srpske komande sa saveznicima i pre nego što je ona počela na bojnom polju.

Izložba Vojvoda Petar Bojović - Sputnik Srbija
Nikolić: Bojović simbol odanosti otadžbini i narodu

Srpska vojska je, dodao je, sačuvala svoje nacionalno svojstvo, sopstveni opstanak kao celine, autonomiju i dostojanstvo.

On je istakao da je Kajmakčalanska bitka, koja se nedeljama odigravala, jedna od najznačajnijih koje je srpska vojska vodila u svojoj istoriji i jedna od presudnih u Prvom svetskom ratu.

Kazao je još i da je ta bitka bila najsurovija ofanziva čitavog solunskog vojnog pohoda i da je završena srpskom pobedom sa veoma visokom cenom.

Na krvavom poprištu, kako je istakao, za 24 dana, od 30. avgusta do 23. septembra, izgubili smo 4.438 ljudi.

Senka - Sputnik Srbija
Putevima divova — Albanska golgota 100 godina kasnije

Ipak, vest o slavi i junaštvu srpske vojske preplavila je slobodarski svet.

„Naročito divljenje posvećeno je proboju Drinske divizije, koji je otpočeo na današnji dan pre sto godina i završio se konačnim pobedonosnim borbama 30. septembra“, rekao je Nikolić i dodao da je ta slavna divizija izgubila više od 3.800 ljudi.

Danas su ove povesne činjenice o slavi blistavi doprinos Srbije svetskoj istoriji, pobeda koja nas uspravlja u ponosu i časti, zaključio je Nikolić.

Centralna svečanost odavanja počasti palim srpskim ratnicima, kojoj su prisustvovali brojni građani, upriličena je u okviru Spomen-kompleksa na istoimenom planinskom vrhu u Makedoniji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala