Nikolić: Neki s Balkana kao brodolomnik sprečavaju ostale da se spasu

© Tanjug / RADE PRELIC/Predsednik Tomislav Nikolić i predsednik Makedonije Đorđe Ivanov
Predsednik Tomislav Nikolić i predsednik Makedonije Đorđe Ivanov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u Bitolju da se neki s Balkana ponašaju kao „brodolomnik“ koji se ukrcao u čamac Evropske unije i „sprečava ostale da se spasu“.

Nikolić je posle sastanka sa makedonskim predsednikom Đorđem Ivanovim rekao da živimo na Balkanu, ali da su se neki s Balkana „otrgli“, pa se nazivaju Evropljanima, a nama prepuštaju prostor koji nazivaju Zapadni Balkan.

„Oni više nisu na Balkanu, bar tako kažu, a neki od njih se ponašaju kao brodolomnik koji se ukrcao u čamac i sprečava ostale da se spasu“, naveo je Nikolić.

Nikolić je rekao da je očigledno da neko namerno ostavlja Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu po strani u evropskim integracijama, a Srbiji otvoreno govori da imamo jednog suparnika koji nas neće pustiti daleko.

„Naše je da uređujemo države u skladu sa evropskim pravilima, jer je to dobro za građane i predstavlja veliki pokret napred u odnosu na stanje u kom smo bili kad smo počeli proces evropskih integracija“, izjavio je Nikolić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić na Kajmakčalanu - Sputnik Srbija
Srbija se uzdiže ne napuštajući slobodarske ideje

Predsednik je poručio da je Srbija na strani Makedonije u većini problema koje ta zemlja ima, a ponekad se ponaša kao prijatelj „i jednoj i drugoj strani u problemima koje Makedonija ima“.

Današnja Srbija, kako je rekao, može da navede bar 50 slučajeva u kojima su dve države u sporu, a da je Srbija prijatelj i jednima i drugima.

Kako je rekao, dve zemlje imaju nekoliko nerešenih pitanja, koje će zajedno rešiti, kako ih ne bi ostavljali svojoj deci.

„To nisu veliki problemi i kada ih sklonimo sa dnevnog reda moći ćemo u punoj meri da razvijamo naše prijateljstvo“, rekao je Nikolić.

On je podvukao da u ekonomiji naši ljudi već sarađuju izvanredno.

„Ostalo je samo da one koji vreme mere u vekovima, naučimo da ćemo morati da ga merimo u danima, jer nemamo vremena za gubljenje, zbog naših mladih“, istakao je predsednik Srbije.

Nikolić je dodao da je, od kako je predsednik Srbije, uvek imao prijateljske i korisne razgovore, na kojima su obe strane uvek iznosile ono što treba popraviti, „a možda i promeniti“.

Izložba Vojvoda Petar Bojović - Sputnik Srbija
Nikolić: Bojović simbol odanosti otadžbini i narodu

Nikolić je zahvalio domaćinima na gostoprimstvu i poručio da se nada da će uskoro makedonskog kolegu moći da ugosti u Beogradu, a da će dve vlade nastaviti dobro da sarađuju.

„Hvala vam na prilici da se sretnemo na obeležavanju jubileja koji ne možemo da ne obeležimo. U Srbiji nema čoveka koji nema pretka koji je učestvovao u Bici na Kajmakčalanu, a mi smo živi zahvaljujući onima koji su preživeli“, rekao je Nikolić.

On je dodao da će sporazum u vezi sa zaštitom kulturno istorijskih spomenika u obe zemlje biti prosleđen dvema vladama da ga analiziraju.

„Želim vam sreće i uspeha i da se razvijamo zajedno“, poručio je Nikolić i dodao da želi uspeh u održavanju izbora u toj zemlji, jer kako je rekao, građani imaju pravo da biraju.

Komentarišući zahvalnost koju je predsednik Ivanov uputio Srbiji zbog pomoći tokom poplava, Nikolić je rekao da je to bio odgovor na pomoć koju je Makedonija uputila Srbiji nakon poplava 2014. godine.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić: Milanović me podseća na Pavelića (video)

„Mi imamo poslovicu koja kaže — Kad činiš dobro delo, nemoj da lupaš u velika zvona. Poštujemo vašu pomoć i najmanje što možemo da uradimo je da vam, kada vam se nešto desi, pomognemo“, zaključio je Nikolić.    

Ivanov: Poseta Nikolića potvrđuje dobre odnose Makedonije i Srbije

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov zatražio je danas od predsednika Srbije Tomislava Nikolića da zvanični Beograd, kako je rekao, izađe u susret, i da Makedoncima koji žive u našoj zemlji omogući da obeležavaju makedonske praznike.

Ističući da Makedonija ima dobar odnos sa svim susedima, Ivanov je, nakon sastanka sa predsednikom Nikolićem, na kojem je bilo reči o sporazumu dveju zemalja o zaštiti kulturno-istorijskih spomenika, rekao da bi taj dokument omogućio i garantovao pravo negovanja, čuvanja i praznovanja kulturnog nasleđa, tradicije i događaja od istorijskog značaja obema stranama.

Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić: Očekujem da obim Misije UN na Kosovu ostane isti

Ivanov je poručio da ova poseta srpskog predsednika Makedoniji potvrđuje dobre odnose dveju zemalja i dvaju naroda, kao i da sva otvorena pitanja treba rešavati dijalogom.

„Iako po nekim pitanjima imamo različite stavove, to nije prepreka da imamo izvanrednu saradnju“, podvukao je Ivanov.

O dobroj saradnji dveju zemalja, naveo je, svedoči i visoka trgovinska razmena s obzirom na to da je Srbija jedan od najvećih trgovinskih partnera Makedonije, ali i kulturna saradnja i svakodnevni odnosi građana dveju zemalja.

„Sa svim susedima negujemo dobre odnose. I ovaj sastanak povodom obeležavanja stote godišnjice Bitke na Kajmakčalanu pokazuje kako Makedonija želi da gradi odnose sa susedima“, rekao je Ivanov.

Predsednik Makednije Đorđe Ivanov - Sputnik Srbija
Ivanov: Mogao sam da pošaljem vojsku ili da aboliram

On je dodao da dvojica predsednika ne mogu da promene istoriju, ali da mogu da utiču na sadašnjost i da menjaju budućnost, dodajući da pored razlika u prošlosti žele da ostvare strateške ciljeve u budućnosti.

Navodeći da Srbija dobro napreduje u pregovorima sa EU, dok je Makedonija blokirana, Ivanov je rekao da na Balkanu moramo da gledamo širu sliku i da „napredujemo, jer je to od interesa za sve nas“.

Ivanov se zahvalio Nikoliću na pomoći Srbije u sanaciji posledica nedavnih poplava u toj zemlji.

„To je razlog više da kada dođu nepogode, pokažemo humanost i solidarnost, jer geografiju ne možemo da menjamo“, zaključio je Ivanov.    

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala