Prištinu brine ruski uticaj na Balkanu

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaKosovo
Kosovo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj istakao je da je cilj Prištine da sa Beogradom potpiše mirovni sporazum, jer je „potpuna normalizacija odnosa nemoguća bez međusobnog priznavanja“, dodajući da bi u suprotnom svi dijalozi bili besmisleni. Kao pretnju regionu naveo je ruski uticaj i pokušaj zemalja sa Bliskog istoka da nametnu svoj uticaj.

„EU je u tekstu Poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom navela da je neophodan pravno obavezujući sporazum na kraju pregovora, a to je za nas mirovni sporazum“, poručio je on prilikom predavanja na Austrijskom institutu za međunarodnu politiku (OIIP) u Beču.

Hodžaj je istakao da Kosovo ima svoj koncept za odnose sa Beogradom i da se on ne bazira samo na dijalogu.

Zastave EU - Sputnik Srbija
Sporazum u Briselu, sprečeno ukidanje srpskih tablica

On je uveren da bi, ako ga EU bude to podržala, bilo moguće taj mirovni sporazum postići za tri do četiri godine.

Taj sporazum, kako je objasnio, „trebalo bi da bude po uzoru na Jelisejski“.

Kako je kazao, dijalogom su rešeni brojni problemi, „a sever je integrisan u sastav Kosova“.

„Bilo je dosta toga i bilo je potrebno i ispravno to što se dogodilo u proteklih pet godina. Pitanje je sada kako dalje napredovati. Zato sam mišljenja da sa Srbijom moramo imati mirovni sporazum. Inače dijalog nema veze sa statusom, integritetom i suverenitetom Kosova“, poručio je on.

Prema njegovim rečima, pored tehničkog i političkog dijaloga, bilo bi neophodno imati dijalog civilnih društava, što bi doprinelo međusobnom razumevanju.

„Dugo je vladao koncept u kosovsko-srpskim odnosima da jedna strana gubi, a druga pobeđuje. Mislim da smo u proteklih pet godina promenili situaciju na to da obe strane pobeđuju. Naša nezavisnost nikada nije bila trijumf nad Srbijom, već samo ostvarenje prava našeg naroda da živi dostojanstven život“, objasnio je on publici u kojoj su, između ostalih, sedeli nekadašnji izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič i bivši zamenik međunarodnog posrednika u pregovorima Beograda i Prištine Alber Roan.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini sa Hašimom Tačijem - Sputnik Srbija
Priština kara, Brisel ne prigovara

Hodžaj je istakao da je EU jedina alternativa svim zemljama u regionu, jer su sve države male, a svet je postao nebezbedniji, pa treba svi da teže nekom savezu.

Takođe je istakao da je vizna liberalizacija sa EU veoma bitna za Kosovo, koje je na tom putu imalo da ispuni duplo više kriterijuma od svih ostalih država.

Među njima je i demarkacija sa Crnom Gorom, a Hodžaj je uveren da će kosovski parlament sporazum o tom pitanju ratifikovati u oktobru.

Što se tiče pet država-članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, Hodžaj je uveren da će sa tim u vezi „uskoro biti dobrih vesti“, ali je i konstatovao da, ako EU želi da bude snažna, mora da ima jedinstvenu politiku prema Kosovu, a priznanje od svih članica bio bi jasan signal da je Unija snažna konstrukcija.

On je kazao da je pred regionom, pored konkretnih dostignuća, i dalje duga lista otvorenih problema i izazova, među kojima je naveo odnose Beograda i Prištine i stanje u BiH, odnosno predstojeći referendum u RS, koji „predstavlja opasnost za ceo region“.

Kao pretnju regionu, Hodžaj je naveo ruski uticaj, kao i pokušaj zemalja sa Bliskog istoka da nametnu svoj uticaj na Zapadnom Balkanu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala