Rusija upozoravala SAD da će rat u Iraku ojačati terorizam

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaBivši ministar inostranih poslova Rusije Igor Ivanov
Bivši ministar inostranih poslova Rusije Igor Ivanov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je još davno upozoravala SAD da će invazija na Irak doprineti jačanju terorizma na celom Bliskom istoku, izjavio je bivši ministra inostranih poslova Ruske Federacije i šef Ruskog saveta za međunarodna pitanja Igor Ivanov.
Makedonski reditelj Aleksandar Popovski - Sputnik Srbija
Glupost, religija i nacionalizam zajedno su atomska bomba

Sve to što se dogodilo nakon početka rata u Iraku – porast ekstremizma, pretvaranje celokupnih zemalja u jezgro terorizma, sve je to bilo predvidljivo, rekao je on.

„Ja sam u više navrata skretao pažnju svom američkom kolegi Kolinu Pauelu o tom problemu. Nažalost, sve se to obistinilo i mi sada vidimo do čega je to dovelo“, rekao je Ivanov.

On je takođe rekao da operaciju SAD u Iraku i Avganistanu ne treba porediti, iako posledice imaju istu težinu kada je reč o međunarodnoj bezbednosti.

„Problem je što je operacija u Avganistanu počela kao odgovor na teroristički napad 11. septembra i sprovođena je uz odgovarajuću rezoluciju Saveta bezbednosti UN. Korišćena je podrška međunarodne antiterorističke koalicije, dok je unutar samog Avganistana upregnuta i takozvana Severna alijansa, koja se takođe bori protiv talibana“, podsetio je Ivanov.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala