U Parizu otvorena izložba „Kosovo i Metohija — 10 koraka“

© Foto : KANCELARIJA ZA KOSOVO I METOHIJUU Parizu je 6. 9. 2016. u Kulturnom centru Srbije otvorena izložba o razvoju kulture Kosova i Metohije od perioda antike do 20. veka.
U Parizu je 6. 9. 2016. u Kulturnom centru Srbije otvorena izložba o razvoju kulture Kosova i Metohije od perioda antike do 20. veka. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić otvorio je večeras u Kulturnom centru Srbije u Parizu izložbu „Kosovo i Metohija — 10 koraka“, poručivši da ona u najboljem svetlu pokazuje prirodu i vrednost srpskog nasleđa na KiM.

Kako bi savremenom posetiocu tematiku kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji približili na prijemčiv i upečatljiv način, Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije i Opština Zvečan osmislili su postavku kojom se kroz najmodernije umetničko-tehničke metode posmatraču predstavlja razvoj kulture Kosova i Metohije od perioda antike do 20. veka.

Uništavanje manastira na Kosovu - Sputnik Srbija
Ne prestaje borba da Kosovo ne uđe u Unesko

Izložba, osim kroz kulturnu tradiciju, posmatrače vodi kroz političku istoriju te oblasti, a primenom najsavremenijih multimedijalnih muzeoloških tehnika i odabirom eksponata približiće temu hrišćanskog i srpskog nasleđa na KiM najširoj inostranoj publici.

Izložba na jednom mestu objedinjuje opsežan pisani materijal, čiji su autori naši stručnjaci iz oblasti istorije, istorije umetnosti i arheologije, fotografije i eksponate ustupljene od strane brojnih srpskih institucija kulture, kao i najmoderniju tehnologiju koja posetiocima omogućava interakciju sa sadržajem, dočarava veliko bogatstvo južne pokrajine i daje uvid u geopolitičku, sociološku i religijsku situaciju na teritoriji Kosova i Metohije.

Đurić je brojne ambasadore pri Unesku koji su prisustvovali otvaranju izložbe pozvao da nastave da poštuju univerzalne principe na koje se Srbija poziva, a koji štite i sve države od slične sudbine i napada na njihovu kulturnu baštinu.

Đurić je podsetio da je srpsko kulturno nasleđe na KiM proteklih decenija bilo meta brojnih napada, a da je najstrašnija epizoda bio martovski pogrom 2004. godine.

© Foto : KANCELARIJA ZA KOSOVO I METOHIJUDirektor Kanclearije za KiM Marko Đurić i amabasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković na otvaranju izložbe.
Direktor Kanclearije za KiM Marko Đurić i amabasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković na otvaranju izložbe. - Sputnik Srbija
Direktor Kanclearije za KiM Marko Đurić i amabasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković na otvaranju izložbe.

„Naša pravoslavna crkva, država i prijatelji u međunarodnoj zajednici istrajavaju u odbrani naših spomenika. Unesko, i članstvo celovite Srbije u njemu, jedina je garancija da će to nasleđe, koje je u suštini hrišćansko, ali i univerzalno, biti zaštićeno i sačuvano za buduće generacije“, rekao je Đurić.

On je istakao da je sudbinu svog kulturnog nasleđa na KiM delio i sav tamošnji srpski narod, a da razmere te patnje ilustruje činjenica da je od preko 350.000 Srba koji su živeli na KiM do 1999. godine, više od 247.000 i dalje raseljeno, kao što je i dalje raseljeno i 50.000 Srba koji su pre rata živeli u Prištini.

„Uprkos ovom strašnom etničkom čišćenju, naše kulturno nasleđe i dalje opstaje u teškim okolnostima“, naglasio je Đurić.

Gostima, među kojima su bili ambasadori oko 40 država koje imaju glas u Unesku, obratili su se i i ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković i direktorka Kulturnog centra Srbije u Parizu Slavica Petrović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala