Kako će BiH u EU sa OHR i PIK-om

Pratite nas
Član Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović izjavio je danas u Sarajevu da će BiH imati otvorena vrata na evropskom putu, ali i da mu nije jasno kako neko može da zamisli dalji put BiH dok u njoj deluju OHR I PIK.

Čović je to rekao uči sastanka sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom, koji ga je obavestio da je pismo, u kojem se hrvatski član Predsedništva BiH žalio na neravnopravni položaj Hrvata u BiH, već dostavljeno OHR-u.

„To moramo sami da rešimo. Tačno, strategija moje politike koju vodim personalno, kao član Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i ono što radim kroz stranku i HNS, jeste da u ovom izbornom ciklusu to moramo da završimo“, rekao je Čović.

Dragan Čović - Sputnik Srbija
Čović: Referendum neće usporiti BiH na evropskom putu

On je rekao da je njegov zadatak da odmah u oktobru i novembru ove godine nametne rešavanje pitanja Sejdić-Finci i reorganizacije BiH.

„Više vremena nemamo i zato sam ja ovoliki pobornik evroatlantskog puta. Taj put će nas naterati da to rešimo“, rekao je Čović.

On smatra da Dejtonskim mirovnim sporazumom građani BiH nisu dobili „državu s greškom“, ali jesu dobili nesavršeno uređenje koje ne može da funkcioniše što se, kako je rekao, do sada više puta pokazalo u praksi.

Čović je, naime, nedavno pisao Incku i ambasadorima PIK-a, pri čemu se požalio na neravnopravni tretman pripadnika hrvatskog naroda u BiH.

U pismu je naveo primere koji Hrvate lišavaju elementarnih političkih prava čvrsto utemeljenih na ustavnoj kategoriji konstitutivnosti naroda u odnosu na druga dva konstitutivna naroda.

Iz OHR-a je kasnije saopšteno da je Incko obavestio Čovića da je njegovo pismo prosleđeno Savetu za implementaciju mira u BiH, koji je danas imao redovnu sednicu, ali iz Kancelarije visokog predstavnika nisu znali da kažu šta je na njenom dnevnom redu.    

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala