Čović: Referendum neće usporiti BiH na evropskom putu

© AFP 2023 / JOE KLAMARDragan Čović
Dragan Čović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatski član predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da održavanje referenduma u Republici Srpskoj neće negativno uticati na odluku Evropske unije da prihvati zahtev te zemlje za sticanje statusa kandidata za članstvo.
Predsedavaući Predsednišva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija
Izetbegović: RS ima pravo na Dan Republike

„Siguran sam da što se tiče evropskog puta, na bilo koji način to (referendum) neće usporiti naš put. To se moglo videti iz izjava svih onih koji su nam slali poruke“, rekao je Čović.

Čović je rekao da je u poslednjem kontaktu sa slovačkim ministrom spoljnih poslova Miroslavom Lajčakom dobio uveravanja da će BiH na narednoj sednici Evropskog saveta 20. septembra dobiti pozitivan odgovor.

Čović je naglasio da se odluke Ustavnog suda BiH o referendumu kao i o drugim pitanjima moraju bespogovorno provoditi, ocenjujući da održavanje izjašanjavanja o Danu Republike Srpske neće ništa dramatično doneti BiH.

Referendum u RS je planiran za 25. septembar, a Čović je novinarima u Mostaru rekao da misli da će dan posle toga u BiH biti sve kao i pre.

Čović je dodao da će nakon odobravanja zahteva za sticanje statusa kandidata za članstvo pred vlastima BiH biti veliki posao nakon što zemlja dobije upitnike.

Aleksandar Vučić, premijer Srbije - Sputnik Srbija
Vučić: Srpska je imala mnogo karata na koje je mogla da odigra

„Tek onda dolazi jedan ozbiljan posao. No, najvažnije je izbeći političke zamke kako bismo krajem iduće godine imali status kandidata“, istakao je Čović i pojasnio da se to razdoblje mora iskoristiti kako bi se BiH transformisala u ustavno-pravnom smislu.

„Odmah nakon izbora nastojaću da nametnem tu dinamiku kako bi se rešila pitanja sprovođenja odluka Suda u Strazburu u slučaju Sejdić—Finci, reorganizovanja BiH kako ne bismo opet došli blizu neke sledeće kampanje za izbore“, rekao je Čović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala