Vučić: Srpska je imala mnogo karata na koje je mogla da odigra

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICAleksandar Vučić, premijer Srbije
Aleksandar Vučić, premijer Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da na sastanku sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i liderima iz Republike Srpske nisu ništa odlučivali, da su stavljeni pred svršen čin, kao i da je Srpska imala mnogo karata na koje je mogla da odigra.

Republici Srpskoj podrška i pomoć Srbije nijednog sekunda neće izostajati, poručio je večeras premijer Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje šta je Srbiju opredelilo da ne podrži referendum u RS.

„Nismo podržali tu odluku, ali nismo ni vršili pritisak, niti ćemo na bilo koji način uticati na odluku da li će referenduma biti“, rekao je Vučić na pres-konferenciji koju je držao zajedno sa hrvatskim članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem.

Milorad Dodik, Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić i Vučić protiv referenduma u RS

„Srbija je bila i biće uz Republiku Srpsku“, istakao je Vučić i naglasio da iz stava Srbije o referendumu niko ne bi trebalo da izvlači zaključke o nekakvim podelama:

„Nije ovo vreme podele na huškače i izdajnike“, ukazao je premijer.

„Mi znamo da će referenduma biti, mi smo postavljali stvari znajući da je Srbija uvek uz RS, ali mi imamo mnogo stvari o kojima smo danas govorili.“

Zbog toga, tvrdi, „niko iz RS ne može da kaže ništa protiv nas, jer doneli smo odluku da se ne mešamo, da im ne određujemo sta će da odluče“.

„Odluku smo doneli ne samo da ne podržimo referendum, nego ni da ne budemo protiv referenduma“, objasnio je.

RS je imala više opcija, mnogo karata na koje je mogla da odigra i „to su naše taktičke razlike“, naveo je Vučić dodajući da je on izneo nešto drugačije ideje pri poslednjem susretu sa rukovodstvom RS, ali da sada treba videti šta je moguće uraditi u budućnosti.

Predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Sve što činimo je u skladu sa zakonima

„Samo sam hteo da o tome razgovaramo, a lično sam se rukovodio interesima srpskog naroda sa obe strane Drine. Mislim da smo sve uradili na najbolji način i ne mislim da će oni da se predomisle“, rekao je Vučić dodajući da ipak ne smatra da je to najvažnije pitanje jer taj dan u RS mogu da slave i ovako i onako.

Izrazio je nadu da sve u vezi sa referendumom neće izazvati pogoršanje situacije niti eskalaciju koja bi ugrozila bezbednost u regionu, dodajući da će Srbija učiniti sve da očuva regionalni mir i stabilnost.

„Uvereni smo da RS i srpski narod neće nikoga napadati, ali nećemo dozvoliti nikome da napada RS“, poručio je Vučić izrazivši nadu da to nikome neće pasti na pamet.

Čović i Vučić su zajednički izrazili nadu i uverenje da će srpsko-hrvatski odnosi ubuduće biti značajno bolji, te da suštinske prepreke za takav razvoj situacije na Balkanu ne postoje.

„Istina je da mi imamo različite poglede na događaje iz prošlosti i teško ćemo ih menjati, ali upravo je zato važno da govorimo o odnosima u budućnosti“, rekao je Vučić, dodajući da se to postiže pre svega iskrenim razgovorom, ali i dobrom ekonomskom saradnjom.

Predsednik RS Milorad Dodik dolazi na sastanak u Predstavništvo, sa predsednikom Srbije Tomislavim Nikolićem i premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, Beograd 01.09.2016 godine. - Sputnik Srbija
Hrvatski mediji: Dodik ostao bez podrške Beograda

Ta je saradnja i do sada bila korektna, naveo je premijer, pomenuvši suficit koji Srbija ima u tim odnosima, kao i rast izvoza za 7,9 odsto u prvih pet meseci ove godine.

„Želimo dobre odnose između Srba i Hrvata“, ponovio je Vučić, primetivši da su takvi odnosi „uvek lekoviti“.

Naglasivši da će se dobra saradnja Srba i Hrvata u BiH nastaviti, Vučić je primetio da je to nešto „dobro i važno u vreme ne baš zavidne stabilnosti“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala