Samo novi ram, slika Balkana ista i posle izbora

© Youtube/pixabayKuban People's RepublicballBalkan, bure baruta - ilustracija
Balkan, bure baruta - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Miris izbora na Balkanu već je poduže u vazduhu, a kako će izgledati slika regiona posle 11. decembra kada u Makedoniji padne i poslednja izborna zavesa? Izvesno je da će dobiti koliko-toliko novi ram. Sudeći pak po onome što je moglo da se čuje i vidi do sada u kampanjama već godinama istih glavnih političkih igrača, slika ostaje ista.

Balkan će do kraja godine biti u vanrednom stanju koje je već počelo. O tome najbolje svedoče najnovija dešavanja po pitanju referenduma u Republici Srpskoj (RS).

Region sezonu izbora otvara 11. septembra kada će Hrvatska vanredno birati novi Sabor. S obzirom na poruke da od referenduma ne odustaje, i građani RS će 25. septembra na birališta da se izjasne da li su za to da Dan Republike Srpske bude 9. januar.

Kolinda Grabar Kitarović - Sputnik Srbija
Novi izbori u Hrvatskoj — šansa za SDP

Odmah potom, 2. oktobra, Bosna i Hercegovina će izaći na lokalne izbore, a 16. oktobra će Crna Gora izaći na redovne parlamentarne izbore. Na kraju će 11. decembra biti održani vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji.

Da li će svi ti izbori doneti i nešto novo na Balkanu, ili će tu i tamo samo biti restauriran ram za već poznatu sliku? U kakvom raspoloženju će se region vratiti u „normalu“ iz koje je evidentno iskočio, što je pokazala kampanja u Hrvatskoj čija je antisrpska retorika i ikonografija najbliža onoj iz vremena Nezavisne države Hrvatske?

„Ništa se drastično neće promeniti, kakvi god bili izborni rezultati“, ocenio je za Sputnjik analitičar Dragomir Anđelković.

On misli da haos na Balkanu jedino može da napravi spoljna zloupotreba izbornih procesa.

„Spoljni faktor, odnosno Zapad, koji se pre svega meša u balkansku političku zbilju i zloupotrebljava je, jeste taj od koga zavisi kakve ćemo imati posledice izbora. Sami po sebi izbori nisu nigde problem, niti unutar balkanskih zemalja postoje dovoljno velike strasti da bi se izazvale eksplozije. Jedino to neko sa strane može da uradi“, kaže Anđelković.

Potest protiv NATO u Podgorici - Sputnik Srbija
Crna Gora: Ili referendum ili nemiri

Na pitanje gde je najrealnije da dođe do promena on smatra da je to Crna Gora, ali i dodaje da su ipak jaki faktori koji održavaju režim Mila Đukanovića.

„Sadašnja vlast u Crnoj Gori je dugo na njenom čelu, i uprkos identitetskim podelama, nezadovoljstvu dela stanovništva zbog ulaska u NATO, korupciji, režim Đukanovića se pokazao kao jako vešt i sposoban da preživi sve opasnosti i opstane iako svima deluje kao otpisan. I dalje uživa podršku Zapada koji očekuje da zaokruži proces NATO integracija“, kaže Anđelković.

Kada je reč o Makedoniji, on smatra da je lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski samo naizgled siguran, napominjući da godinama Zapad radi na njegovom rušenju i ne odustaje od toga. Turbulencije su tu moguće, dodaje Anđelković. Promene i u Crnoj Gori i Makedoniji su realne, ali na koju će se stranu sve okrenuti to, napominje, sada niko ne može da kaže.

Makedonija: Prevremeni parlamentarni izbori 11. decembra

Osvrćući se na situaciju u Hrvatskoj on je ocenio da su tamo sve stranke antisrpske, jer je takvo javno mnenje.

„U toj utakmici za najvećeg ustašu (lider opozicione SDP Zoran) Milanović je u finišu povukao poteze koji su mu dodali još koji poen, što mu povećava šanse da u utakmici sa HDZ-om izađe kao pobednik na izborima“, kaže Anđelković.

Na pitanje da li će doći do smirivanja tenzija po završetku izbora, on je mišljenja da će to biti moguće samo ako neko u Hrvatskoj osvoji stabilnu većinu i formira Vladu.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Referendum u RS neće praviti probleme Srbiji

„Suviše je nepoznanica da bi mogli da ocenimo da će se situacija posle izbora na Balkanu primiriti. Nećemo imati kontrolisanu tenziju kao sada. Ili će se primiriti do sledeće godine, ili može doći do većih talasanja“, zaključio je Anđelković, ocenivši da će to zavisiti od situacije na spoljnopolitičkom planu, odnosno od rezultata predsedničkih izbora u SAD, kao i od daljeg razvoja odnosa Rusije i Turske.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala