Novi izbori u Hrvatskoj — šansa za SDP

© AP Photo / Ronald ZakKolinda Grabar Kitarović
Kolinda Grabar Kitarović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović saopštila je da će u Hrvatskoj biti organizovani prevremeni parlamentarni izbori, nakon što je juče opozvan premijer Tihomir Orešković. Izbori su svakako velika šansa za opozicionu Socijaldemokratsku partiju, a ankete pokazuju njen rast, kaže za Sputnjik direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

Ona je posle konsultacija sa predstavnicima poslaničkih klubova u Saboru izjavila da je većina njih bila za raspuštanje parlamenta. Izbori će biti održani u roku od 30 do najduže 60 dana od dana raspuštanja skupštine.

Karamarko podneo ostavku i pozvao Oreškovića da mu se pridruži

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže da je pitanje da li novi izbori mogu da donesu nešto novo zemlji koja je u ozbiljnoj političkoj krizi. Izbori su svakako velika šansa za opozicionu Socijaldemokratsku partiju, kaže Popov za Sputnjik.

„HDZ se kompromitovao, sada ima i unutrašnje probleme zbog Tomislava Karamarka, tako da je doveden u pitanje njegov opstanak u stranci. Most će verovatno dobiti isti broj mandata koji sada ima, dvanaest, a ne petnaest koliko je imao pre osipanja, tako da će se opet morati praviti neka kombinatorika da bi se stvorila nova većina, što će biti jako teško“, kaže Popov.

On dodaje da se od samog početka formiranja vlade videlo da stvari ne funkcionišu i da će rasplet biti ovakav. Treba računati i na nešto što je bilo prateća pojava, to je jaka radikalizacija političke scene i oštar zaokret udesno uz rehabilitaciju ustaštva i NDH, dodaje Popov.

Hrvatski kardinal Alojzije Stepinac - Sputnik Srbija
Stepinac je balkanski Ajhman

„To je otišlo toliko daleko da je strašno polarizovalo hrvatsko društvo, pa su se pridigle i snage koje ne dozvoljavaju da se država bavi listama izdajnika, umesto da se bavi ekonomijom. Ankete pokazuju rast Socijaldemokratske partije. Posle ne baš prijateljskog razlaza Mosta i HDZ-a, to može da dovede do preorijentacije HDZ-a, mada se zna da iza njega u dobroj meri stoji Katolička crkva“, ocenjuje Popov.

On podvlači da je ključno pitanje šta će se dešavati unutar HDZ-a, jer je sukob interesa u kome se našao predsednik stranke Tomislav Karamarko, posle afere sa Ivom Sanaderom, drugi veliki udar unutar stranke, koja ne može da ostane ista.

Popov zaključuje da postoji mogućnost da Hrvatska ponovo uđe u ozbiljnu krizu, jer može da se dogodi da nijedna politička opcija ne može da formira većinu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala