Vaseljenski patrijarh u Jasenovcu

© REUTERS / Stefanos RapanisVaseljenski patrijarh na Svepravoslavnom saboru na Kritu
Vaseljenski patrijarh na Svepravoslavnom saboru na Kritu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povodom obeležavanja 75 godina od stradanja Svetih Mučenika Jasenovačkih, liturgiju u Hramu Rođenja Svetog Jovana Preteče i Krstitelja u Jasenovcu služiće vaseljenski patrijarh Vartolomej, kome će to ujedno biti i prva poseta Hrvatskoj.

Obeležavanju godišnjice će pored visokih zvanica iz javnog i političkog života prisustvovati i izaslanici Ruske i Poljske pravoslavne crkve.

Spomenik logora Jasenovac - Sputnik Srbija
Jasenovac – zločin koji se nastavlja i pod patronatom EU

Portal Srpski narodni forum preneo je poziv Eparhije pakračko-slavonske vernicima da se okupe na svetoj liturgiji.

„Njegova svesvetost arhiepiskop Konstantinovog grada i patrijarh vaseljenski gospodin Vartolomej će sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Irinejem i velikim brojem otačastvenih i gostujućih arhijereja, načalstvovati liturgijskom obeležavanju Novomučenika Jasenovačkih, a u povodu sedamdeset i pet godina od početka njihovog stradanja i ispovedništva. Okupimo se 10. septembra 2016. godine u devet časova u Manastiru Jasenovac oko svjatjejših arhijereja i našeg domaćina, Eparhije pakračko-slavonske i njenog predstojatelja episkopa pakračko-slavonskog gospodina Jovana“, stoji u pozivu.

Inače, Manastir Jasenovac sa Crkvom Rođenja Svetog Jovana je sedište Eparhije pakračko-slavonske i najmlađi je pravoslavni manastir u Hrvatskoj. 

Manastirska crkva je sagrađena 1775. godine, a razorena je na početku Drugog svetskog rata 1941. godine. Garaža koja je bila u sastavu crkve bila je deo Koncentracionog logora Jasenovac.

Pobeda života nad smrću - Cvijeta Babić ekipi filma pokazuje fotografiju svoje porodice - Sputnik Srbija
#SputnjikIntervju: Zaveštanje — glas onih koji su preživeli pakao logora NDH (audio, foto)

Crkva je obnovljena i ukrašena 1984. godine. Tokom ratnih sukoba devedesetih godina crkva je ponovo oštećena, a maja 1995. godine u operaciji „Bljesak“ je oskrnavljena i devastirana. Obnovljena je 2000. godine.

Podsetimo, posle osnivanja Spomen-područja Jasenovac vernici su se okupljali u Jasenovcu na otvorenom, gde su služeni pomeni i parastosi, što je bio i svojevrstan protest zbog toga što i hram nije deo spomen­-kompleksa, kao što je to bio slučaj u Mauthauzenu ili Dahau.

 

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala