Čepurin: Scenariji „kontrolisanog haosa“ opasni za Balkan

© Tanjug / TANJA VALICAmbasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin govori na ceremoniji potpisivanja sporazuma o Izradi mozaika u Hramu Svetog Save
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin govori na ceremoniji potpisivanja sporazuma o Izradi mozaika u Hramu Svetog Save - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin poručio je danas da Rusija smatra ispravnim i podržava napore srpskog rukovodstva koji imaju za cilj da situacija u regionu ostane pod kontrolom i da se vrati u normalne okvire.

Komentarišući za Sputnjik upozorenje premijera Aleksandra Vučića da je ozbiljno ugrožen mir u regionu, koje je izneo na jučerašnjem sastanku sa ambasadorima 64 zemlje, Čepurin je rekao da balkanska regija prolazi kroz period  iskušenja i suočava se sa ozbiljnim izazovima iz ugla očuvanja stabilnosti i bezbednosti.

Ambasadori - Sputnik Srbija
Ambasadori: Mudro je što Srbija ćuti na provokacije

„Uočavaju se određene sličnosti sa onim što se dešavalo tokom poslednjih godina u drugim delovima sveta — u Severnoj Africi, na Bliskom istoku i u Ukrajini, gde su preduzeti pokušaji ostvarivanja scenarija u duhu ’kontrolisanog haosa‘. Posledice su najužasnije. To je jako opasno i za Balkan“, ocenio je ruski ambasador.

Čepurin je dodao da izaziva zabrinutost i korišćenje metoda koje se, kako je primetio, ne mogu nazvati civilizovanim. 

„U te metode svrstavamo poigravanje sa nacionalističkim ekstremizmom, pokušaje rehabilitacije ratnih zločinaca i nacista, koji su aktivno podržavali Hitlera i koji su počinili stravične zločine“, rekao je diplomata i podsetio da je pobeda nad fašizmom udarila temelj moderne Evrope i njenog prosperiteta.

Ruski ambasador očekuje tim povodom reakciju međunarodnih organizacija i struktura, jer, kako je naveo, često čujemo od njihovih predstavnika da su privrženi temeljnim vrednostima i standardima ljudskih prava.

„Sada je pravo vreme da se pokaže da to nisu prazne reči, da se preduzmu konkretni koraci kako bi se savladala eskalacija nacionalističke retorike, koja izaziva opasno dizanje tenzija u regionu“, poručio je Čepurin.

Na molbu da prokomentariše navode pojedinih medija da su ruske bezbednosne službe navodno došle do informacija da Hrvatska sprema „Oluju 2“ ruski ambasador je kratko odgovorio: „Ništa mi nije poznato o tome“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala