Brisel: Eksplozija u Institutu za kriminologiju „nije slučajna“

© AFP 2023 / PHILIPPE HUGUENPolicija ispred ulaza u Metro u Briselu posle terorističkog napada 22. marta
Policija ispred ulaza u Metro u Briselu posle terorističkog napada 22. marta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Institutu za kriminologiju na severu Brisela rano jutros je eskplodirala bomba, povređenih nema, jer je zgrada u to vreme bila prazna, a iz protivpožarne zaštite kažu da „najverovatnije nije slučajnost“, javlja TV stanica RTL.

Kako ta stanica navodi, jedan napadač ili više njih su automobilom probili ogradu oko tri sata ujutru i potom detonirali bombu nedaleko od laboratorija, što je izazvalo požar.

Još nije zvanično utvrđen uzrok eksplozije, ali portparol Protivpožarne zaštite Pjer Mejs je rekao da „uzrok najverovatnije nije slučajnost“, dok je tužilac odbio da „nagađa koji je uzrok eksplozije“.

Belgijski mediji prenose da je uzrok eksplozije na Institutu za kriminologiju „automobil koji je u brzini udario u zgradu“.

„Eksplozija je bila izuzetno jaka, toliko da su porazbijani prozori u prečniku od više desetina metara“, izjavi je Mejs.

Institut za kriminologiju je deo belgijskog pravosudnog sistema, a zadatak mu je da izvodi naučne analize vezane za krivične predmete i proučava načine funkcionisanja zatvorskih sistema.

Belgija je nakon eksplozije podigla stepen pripravnosti nakon terorističkih napada na aerodrom, potom i na stanicu metroa u Briselu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala