Davenport ćuti o napadima na Srbiju, čeka Junkera

© Tanjug / Zoran ŽestićPremijer Aleksandar Vučić i šef delegacije EU Majkl Devenport na međunarodnoj konferenciji „Više od civilnog društva: Zajedničkim dijalogom na evropskom putu“ u Domu Narodne skupštine
Premijer Aleksandar Vučić i šef delegacije EU Majkl Devenport na međunarodnoj konferenciji „Više od civilnog društva: Zajedničkim dijalogom na evropskom putu“ u Domu Narodne skupštine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Delegacija EU u Srbiji i njen šef Majkl Davenport neće se oglašavati o svakodnevnim izlivima antisrpske politike od strane hrvatskih zvaničnika, jer se čeka reagovanje predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera. Reagovanja, izgleda, teško da će i biti, s obzirom na to da je pismo Junkeru premijer Srbije uputio pre mesec dana. I ništa.

Posle svakodnevnih izjava hrvatskih zvaničnika, što iz vlasti, što iz opozicije, punih antisrpskog naboja, kakva je i najnovija bivšeg premijera Zorana Milanovića, reagovanja EU, čija je Hrvatska najmlađa članica, i dalje nema.

Nije bilo dovoljno ni to što je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić posle svega odustao od današnjeg učešća na Kroacija forumu u Dubrovniku na temu „Jačanje Evrope, povezivanje severa i juga“.

Ustaške uniforme u Zadru - Sputnik Srbija
Nacizam u EU — može li mu se stati na kraj (audio)

Šta još treba da se dogodi da bi EU reagovala? Da li će, možda, to učiniti Delegacija EU u Srbiji i njen šef Majkl Davenport, Sputnjik je pitao savetnika za medije i odnose sa javnošću Delegacije EU, Aleksandra Đorđevića. On je podsetio da je premijer Vučić o tome već pisao Junkeru i da se čeka na njegov odgovor.

Bilo bi, kaže, neprimereno da, mimo reda, šef Delegacije EU reaguje pre nego što to učini predsednik Evropske komisije.

Od Junkera ni pisma, ni razglednice

A od Junkera ni pisma, ni razglednice. Ni posle gotovo mesec dana.

Vučić je još 1. avgusta, na vanrednoj konferenciji za novinare, rekao da je uputio oštre kritike na račun Evropske unije, koje je naveo i u pismu poslatom najvišim briselskim zvaničnicima.

U pismu Junkeru, visokoj predstavnici za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federiki Mogerini, komesaru za proširenje i susedsku politiku Johanesu Hanu, kao i predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu, izrazio je zabrinutost zbog dešavanja u regionu i ukazao na ogoljenu antisrpsku politiku u Hrvatskoj. Reč je o događajima koji ozbiljno ugrožavaju regionalnu stabilnost, rekao je tada premijer.

Aleksandar Vučić na promociji knjige Borisa Džonsona o Vinstonu Čerčilu. - Sputnik Srbija
Vučić: Sve teže Srbima u Hrvatskoj

Dokle će se čekati na oglašavanje — niko ne zna, a sudeći po zainteresovanosti za „hrvatsko-srpski slučaj“, u EU mu ne pridaju značaj. Inače bi se makar neko od njihovih zvaničnika bar usput osvrnuo na učestalu antisrpsku retoriku u Hrvatskoj, „obogaćenu“, ustaškom ikonografijom.

Očigledno za to nema „zelenog svetla“ iz Brisela. U suprotnom bi se šef Delegacije EU oglasio makar na društvenim mrežama, kao pre dva dana kada je osudio napad na aktivistu za prava LGBT osoba u centru Beograda.

Kada su ugrožena prava manjinskih zajednica, kakva je LGBT, uvek može, kada je u pitanju zaštita srpskog naroda, beznadežan slučaj. Nema čak ni „prekora“ u vidu uobičajene fraze da takve poruke ne predstavljaju vrednosti Evropske unije.

Pošto su prilike za reagovanje propuštene, ne čudi što je jutros region obišla sramotna izjava bivšeg hrvatskog premijera Milanovića u kojoj se na najprimitivniji i uvredljiv način bavio Srbima i Srbijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala