Nikolić: Srbija se ne meša u referendum, ali...

© Tanjug / Tanja ValičTomislav Nikolić i Džozef Bajden.
Tomislav Nikolić i Džozef Bajden. - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Referendum u Republici Srpskoj je u rukama RS i njenih građana i Srbija se u to neće mešati, izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ali je poručio Srpskoj da treba da vodi računa i o „širem kontekstu“.

Nikolić je u izjavi novinarima istakao da RS sama vodi svoju politiku, da na to ima pravo, ali da treba da uzme u obzir širi kontekst, odnosno raspoloženje država koje odlučuju o našoj sudbini, u meri u kojoj neće izgubiti svoju samostalnost.

„Sve je u rukama Republike Srpske. Uvek treba da vode računa o tome šta misle oni koji su moćni, ali nikad ne treba izgubiti samostalnost“, rekao je Nikolić i dodao da bi bilo kakvo mešanje „predstavljalo kršenje suvereniteta i integriteta Republike Srpske“.

Zapaljeni deo Hrama Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu - Sputnik Srbija
Crkvu u Sarajevu zapalila ista politika koja hoće da ukine RS (foto)

On je poručio da će Srbija poštovati svaku odluku koju građani donesu neposrednim izjašnjavanjem i da će se uvek truditi da za tu odluku dobije široku međunarodnu podršku.

Komentarišući najavljeni referendum, Nikolić je rekao da je referendum demokratsko pravo svakog naroda.

„Rezultati referenduma nekad ne budu po volji široj zajednici, a nekada ispadne da oni koji su ga organizovali nisu bili u pravu. Ima referenduma koji su doneli dobro građanima, dok smatram da referendum u Velikoj Britaniji nije doneo dobro ni Britaniji ni Evropi“, rekao je Nikolić.

Miš i kad se popne na brdo ostaje miš

Nikolić je izjavio da Kosovo neće biti članica UN dok postoji Srbija i njeni prijatelji u ovakvoj organizaciji Saveta bezbednosti UN i njegovih stalnih članica.

"Veliki je pritisak na države koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine, treba izdržati sve to, boriti se svim snagama i nikada ta takozvana država Kosovo neće postati članica UN, dok postoji Srbija i njeni prijatelji u ovakvoj organizaciji Saveta bezbednosti UN", rekao je Nikolić novinarima.

Titanik-ilustracija - Sputnik Srbija
Da li će Kosovo biti izbačeno iz Ustava Srbije

Sve su to, kako je rekao, "pokušaji koji idu na drugu stranu", da se suočimo sa problemom da se sa predstavnicina Kosova susrećemno skoro svakodnevno, na raznim skupovima.

"Mi smo doneli odluku da ih ne zaustavljamo u regionalnim integracijama i to smo potpisali u Briselu i ništa dalje od toga", rekao je Nikolić i istakao da će Srbija i dalje sa punim pravom da se bori i pokušava da spreči da tzv. država Kosovo postane član međunarodnih organizacija.

On je dodao da je sa problemom pritisaka zbog Kosova, suočen od prvog dana svog mandata, kao i da je odmah od mnogih prijatelja u svetu saznao da postoje države koje vrše pritisak na one koji nisu priznali nezavisnost KiM.

On je ponovio da je veliki pritisak na države koje nisu priznale Kosovo, a da su neke od njih i poklekle, te da će se taj pritisak nastaviti, budući da potiče iz makar nekoliko centara — pre svega Amerike, Turske i članica EU.

"To je jasno svima i to ne treba kriti i to sam rekao potpredsedniku Bajdenu", rekao je Nikolić.

On je dodao da svako sprovodi svoju politiku, te da veliki misle da su u pravu da određuju politiku "malih" država i naroda.

Tomislav Nikolić i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah. - Sputnik Srbija
Nikolić Bahu: Kosovo u MOK-u pogodilo sve građane Srbije

"Jer su oni kao, na vrhu, a što bi rekao Njegoš — ko na brdu ak' i malo stoji više vidi no onaj pod brdom. Međutim, ima i ona latinska poslovica da miš kad se popne na brdo, ostaje miš", rekao je Nikolić.

Osvrnuvši se na Olimpijske igre, Nikolić je rekao da je dobio uveravanje da države nisu članice MOK, već su to olimpijski savezi pojedinih država.

"Pitao sam ima li Olimpijski savez Kosova svoju zastavu, rekli su mi da nema. Tako da je njihova sportistkinja stajala ispod zastave ispod koje stoje i funkcioneri privremene administaracije u Prištini", rekao je Nikolić.

Upitan ima li rešenja možda i u njegovoj platformi koju je poslao vladi, Nikolić je rekao da je to sada u rukama vlade koja vodi spoljnu i unutrašnju politiku.

"Više nemam ni predstavnika u pregovorima. Prva platforma je usvojena u Skupštini, i u njoj je, kao i u Briselskom sporazumu, sastavni deo srpska zajednica na KiM. Ja sam išao i dalje od toga da to razradimo", rekao je Nikolić.

On je naveo i da vlada verovatno ima svoj plan u koji je sigurno uključila i delove platforme.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala