Milanović: Ne možemo Srbiju naterati da nas poštuje

© AFP 2023 / THIERRY CHARLIERZoran Milanović
Zoran Milanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SDP-a i kandidat za hrvatskog premijera Narodne koalicije Zoran Milanović izjavio je da bi o odnosima sa Srbijom najpre razgovarao i dogovarao ih sa svim političkim akterima u Hrvatskoj, a ne bi, poput HDZ-a, polemisao sa Beogradom preko novinara.

„Ne volim te stvari prelamati preko HDZ-a koji su nam malo podmetali nogu u vreme izbegličke krize. Mi kada je potrebno zaoštravamo odnose, a tada je to bilo potrebno zbog izbegličke krize“, rekao je Milanović novinarima u Barbanu, komentarišući trenutne odnose Srbije i Hrvatske.

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: Ovakva Hrvatska najveća sramota EU

Milanović je podsetio da je ranije danas predsednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio kako Srbija treba da pokaže veće poštovanje prema Hrvatskoj.

„Po meni je manje bitno poštovanje, već je bitnije da rešimo konkretne probleme… Nikoga ne možemo naterati da nas poštuje, jer je to preambiciozno sa naše strane“, rekao je Milanović.

Kako je dodao, o tim stvarima bi se radije dogovorio sa svim političkim akterima u Hrvatskoj.

„Ne bih ovako preko novina polemisao sa Beogradom, jer mislim da su nam tu interesi zajednički. Te probleme sa Srbijom moramo rešiti, o tome sam već javno i otvoreno govorio. Pričekaćemo kada formiramo Vladu, a onda ćemo pitati i HDZ za njihovo mišljenje“, kazao je Milanović.

On, kako navodi, rešenje tih odnosa vidi u tome da Srbija mora da ukine sporni Zakon o procesuiranju ratnih zločina.

 

O hrvatsko-srpskim odnosima detaljnije možete da pročitate ovde.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala