Dodik: Vučić nije vršio pritisak na mene oko referenduma

© Tanjug / OKSANA TOSKICMilorad Dodik i Aleksandar Vučić
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić nikada na mene nije vršio pritisak oko referenduma, odnosi Beograda i Banjaluke nisu takvi da se iz Srbije vrše pritisci na lidere Srpske, uvek je to bila samo razmena mišljenja o važnosti teme, kaže predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odbacio je spekulacije da je premijer Srbije Aleksandar Vučić pokušao da ga nagovori da odustane od referenduma o Danu RS. On je u intervjuu „Večernjim novostima“ naglasio da odnosi Beograda i Banjaluke nisu takvi da se iz Srbije vrše pritisci na lidere RS.

Srebrenica - Sputnik Srbija
Srebrenica — kontraudar na Dodikov referendum

„Uvek je to bila samo razmena mišljenja o važnosti teme“, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, lideri Srpske i treba da razgovaraju o svim važnim pitanjima sa premijerom Vučićem, a kada je reč o izjašnjavanju o Danu RS zakazanom za 25. septembar pritisaka nije bilo.

„Bio je to prijatan razgovor partnera. Dotakli smo se i te teme, ali to je sve“, izričit je Dodik.

Na konstataciju da je zahtev za pritiskom potekao od američkog potpredsednika Džozefa Bajdena, tokom njegove posete Beogradu, Dodik je odgovorio da je odnos državnog vrha Srbije sa Bajdenom veoma dobar i da ne veruje da tu ima mesta za bilo kakve pritiske i uslovljavanja takve vrste.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Bez ljutnje: Republika Srpska prirodno okrenuta Srbiji

„Verujem da je bilo razmena mišljenja između Vučića i Bajdena. Srbija poštuje celovitost i integritet BiH, garant je Dejtonskog sporazuma, ali ima i jake veze sa Republikom Srpskom. Verujem da je tako rečeno i potpredsedniku SAD“, rekao je Dodik.

Upitan koliko je realna opcija da se odustane od referenduma Dodik je odgovorio da će on biti održan.

„Ne vidim razlog zbog čega se diže tolika galama. Oni na drugoj strani su naučeni na priču o nekakvoj žrtvi muslimana, zbog koje su ranijih godina dobijali sve što su tražili. Naravno da to ne može tako. Ne može Bakir Izetbegović da traži da se ukine Dan Republike, a da mi ćutimo i da ne preduzimamo ništa“, poručio je Dodik.

Predsednik RS Milorad Dodik u poseti Sputnjiku - Sputnik Srbija
Dodik: Bošnjaci su „rasplakani narod“ koji stalno diže dreku

Predsednik RS je prokomentarisao i izjavu hrvatskog ministra Mira Kovača da premijer Srbije Aleksandar Vučić nastavlja politiku Velike Srbije iz devedesetih godina 20. veka ističući da je Vučić ozbiljan političar.

„Dobio je ogromnu podršku naroda i učinio nešto što se praktično činilo nemoguće — da Srbiju locira na međunarodnoj secni na potpuno drugačiji način. Za Kovača i njemu slične svaki uspeh Srbije je noćna mora“, zaključio je Dodik.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala