Preti li Rusiji epidemija malih boginja

© Flickr / Wellcome ImagesZaražene ćelije
Zaražene ćelije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon što je u Sibiru zamrznuto telo jelena oslobodilo u atmosferu bakteriju antraksa, naučnici su zabrinuti da bi u permafrostu, koji se zagreva, mogle da vrebaju i druge biološke opasnosti. Oni smatraju da bi male boginje, koje su usmrtile 30 odsto zaraženih ljudi pre nego što je 1977. godine pronađen lek, ponovo mogle da postanu pretnja.

Istraživači su primetili da je 1890. godine jedan grad u Sibiru izgubio čak 40 odsto stanovništva u epidemiji malih boginja, a da su žrtve „sahranjene ispod gornjeg sloja permafrosta, na obali reke Kolime“. Sada je Kolmija plavljenjem okolnog područja započela eroziju tog zemljišta.

Virusi - ilustrcija - Sputnik Srbija
Virusi — top-lista biološkog oružja

Eksperti izveštavaju o pronađenim telima sa fragmentima DNK virusa i krastama poput onih koje izazivaju male boginje.

Boris Keršengolts sa sibirskog Instituta za biološke probleme kriolitzone veruje da je to „dovoljan razlog da se finansira istraživanje kojim bi došlo do postavljanja dijagnoze i prevencije izuzetno opasnih infekcija“.

On je dodao i da su grobovi u kojima se nalazi stoka zaražena antraksom česti u Rusiji, a predstavljaju poseban rizik na mestima gde se tlo otopilo.

Prema izveštaju Američke geofizičke unije, sve više temperature „garantuju“ ispuštanje „fizičkog, hemijskog, biološkog i radiološkog otpada“ iz baze američke vojske za nuklearne projektile koja se trenutno nalazi zatrpana ispod ledenog prekrivača na Grenlandu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala