Azerbejdžan: Otkrićemo sve Gulenove pristalice

© AP Photo / Selahattin Sevi, FileFethulah Gulen
Fethulah Gulen - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svi pobornici islamskog propovednika Fetulaha Gulena u Azerbejdžanu biće identifikovani, izjavio je rukovodilac Odeljenja za spoljne veze administracije azerbejdžanskog predsednika Novruz Mamedov.

U petak je Služba državne bezbednosti Azerbejdžana saopštila da je uhapšena grupa za koju se sumnja da je povezana sa pokretom propovednika Gulena, koga turske vlasti optužuju da je učestvovao u organizaciji državnog prevrata u noći između 15. i 16. jula ove godine. 

Muhamed Fetulah Gulen je vođa pokreta Hizmet, što zna turskom znači služba - Sputnik Srbija
U Azerbejdžanu uhapšeni osumnjičeni za povezanost s Gulenom

U glavnoj istražnoj upravi te službe pokrenut je krivični postupak zbog „narušavanja zakonodavstva o operativno-istražnoj delatnosti i zloupotrebi državnih ovlašćenja“. 

„Identifikovaćemo sve pristalice Gulena. U Azerbejdžanu se vodi istraga tim povodom. Istraga pokazuje da je pokret Gulena povezan sa opozicionim strukturama u zemlji, ali svi pokušaji da se destabilizuje situacija u Azerbejdžanu biće odlučno sprečeni“, naveo je Mamedov. 

U noći između 15. i 16. jula u Turskoj je grupa pobunjenika pokušala da izvrši vojni puč. U sukobima u Ankari i Istanbulu poginulo je 246 ljudi, a više od 2.000 ljudi je ranjeno. Pobuna je ugušena.

Vlasti Turske optužile su Gulena da je umešan u taj događaj i zatražile su od SAD da on bude izručen. Gulen je osudio pobunu i izjavio da nije učestvovao u njenom organizovanju. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala