U Azerbejdžanu uhapšeni osumnjičeni za povezanost s Gulenom

© AP Photo / Selahattin SeviMuhamed Fetulah Gulen je vođa pokreta Hizmet, što zna turskom znači služba
Muhamed Fetulah Gulen je vođa pokreta Hizmet, što zna turskom znači služba - Sputnik Srbija
Pratite nas
Služba državne bezbednosti Azerbejdžana uhapsila je osobe koje bi mogle da budu povezane sa pokretom propovednika Fetulaha Gulena, kog Ankara optužuje za pokušaj prevrata u Turskoj.

Kod Fuada Ahmedlija, jednog od osumnjičenih, prilikom pretraživanja stana pronađeni su literatura pokreta Fetulaha Gulena, kompakt diskovi, kao i dokumenti koji dokazuju vezu sa pokretom, naveli su u zajedničkom saopštenju Služba državne bezbednosti i Glavno tužilaštvo Azerbejdžana. 

Među uhapšenima su azerbejdžanski državljani Izrailov Šahin, Ahmedli Fuad, Musajev Etibar i Gasimov Vugar, koji rade u kompanijama mobilne telefonije. 

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Erdogan: Gulen odgovoran za narušavanje tursko-ruskih odnosa

Prema navodima istrage, Izrailov, Ahmedli i Musajev su koristeći službena ovlašćenja „redovno prenosili Gasimovu i drugim osobama podatke o brojnim pretplatnicima i štampane liste poziva“. 

„Oni su uz pomoć antene određivali lokacije na kojima se građani nalaze i maršrute njihovog kretanja, prenoseći ove, kao i druge informacije, čime su ozbiljno ugrozili prava fizičkih i pravnih lica i njihove zakonske interese“, navedeno je u saopštenju. 

U noći 16. jula u Turskoj je grupa pobunjenika pokušala da izvede vojni prevrat. U sukobima u Ankari i Istanbulu poginulo je 246 turskih državljana, više od 2.000 ljudi je ranjeno, a pobuna je ugušena. 

Turske vlasti optužile su islamskog propovednika Fetulaha Gulena da je umešan u pokušaj prevrata i zatražile su od SAD da im ga izruče. Sam Gulen je osudio pobunu i izjavio da nije umešan u nju.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala