Bajden poručio Tačiju: ZSO ili gubitak naše podrške

© AP Photo / Visar KryeziuPotpredsednik SAD Džo Bajden i Hašim Tači u Prištini
Potpredsednik SAD Džo Bajden i Hašim Tači u Prištini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpredsednik SAD Džozef Bajden zapretio je danas u Prištini političkim liderima Kosova da treba da ratifikuju sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom i omoguće formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu ili će, kako je poručio, Priština izgubiti podršku SAD.
Džo Bajden - Sputnik Srbija
Bajden izrazio saučešće za žrtve NATO-a

Bajden je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, rekao da će taj sporazum i formiranje ZSO imati pozitivan uticaj na region.

„Želim da potpišete sporazum sa Crnom Gorom. To je fer dogovor, i to će imati pozitivan uticaj na region. I Zajednica srpskih opština. Neke odluke se moraju pogurati, ali teške odluke će uroditi plodom. Bol rata je još svež. Sve ovo su sveži ožiljci, ali Kosovo treba da ide napred ka zajedničkoj budućnosti i jednakim pravima za sve građane“, rekao je Bajden.

Drugi čovek SAD je poručio da Priština mora da ima blisku saradnju sa svojim, kako je rekao, susedima.

Prema Bajdenovim rečima, i premijer Isa Mustafa i kosovski predsednik Hašim Tači pozitivno su se izjasnili o nastavku razgovora sa Beogradom, uz posredovanje Brisela.

„To će biti teško, ali neophodno. Sa (premijerom Aleksandrom) Vučićem sam takođe razgovarao o ovom pitanju“, dodao je Bajden i upozorio da albanski političari imaju obavezu i odgovornost da se pridržavaju obaveza koje su date u Briselu.

Bajden je rekao i da nema povratka nazad.

Potpredsednik SAD Džo Bajden - Sputnik Srbija
Ovako je Bajden govorio o Srbima

„Vi ste uspeli da obezbedite nezavisnost i imaćete uticaj ne samo ovde, već i u regionu, uprkos manjinskim mišljenjima opozicije koja preteruje i ne želi da potpiše sporazum sa Crnom Gorom“, izjavio je Bajden.

Jedini način da Kosovo krene napred je zajednička budućnost i promovisanje pomirenja.

„Mi želimo da imamo jako, multietničko Kosovo“, rekao je Bajden i istakao da je upotreba sile zarad sprečavanja demokratskog procesa neprihvatljivo.

Ukazujući da je reč o pitanju od suštinskog značaja za napredak Kosova u Evropi, Bajden je obećao da će SAD nastaviti da pomažu Kosovo. SAD su, kako je rekao, obezbedile više od dve milijarde dolara pomoći Prištini.

„Mi želimo da imamo jako Kosovo koje će biti punopravna članica EU“, rekao je Bajden.

Kazao je da mu je čast da imenuje auto-put Uroševac—Gnjilane imenom svog sina Boa Bajdena, ali i da je sve ovo prethodno za Kosovo važnije od ceremonije imenovanja puta.

Džo Bajden - Sputnik Srbija
Hoće li Bajden pomiriti Beograd i Prištinu?

„Ovde sam da osiguram da će SAD nastojati da Kosovo bude demokratska država. Ovo je vaš izvanredan uspeh za interes moje zemlje. Ako uspete, uspeće i region. Ovaj region nikada nije u potpunosti integrisan u Evropu i naša vizija je evropska integracija“, zaključio je Bajden.

Tači je novinarima rekao da će dijalog sa Beogradom brzo doći na red. Što se sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom tiče, Tači je potvrdio da je reč o fer dogovoru.

On je ponovio da je za Prištinu poseta američkog potpredsednika velika čast.

„To je velika čast što ste posetili našu nezavisnu državu po drugi put. Kosovo se danas veoma razlikuje od Kosova za koje smo se borili pre 20 godina“, rekao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala