Koliko Bajdenu veruju Albanci, toliko mu Srbi ne veruju (video)

© Wikipedia / https://commons.wikimedia.org/wiki/User:CrniBombarder!!!Manastir Gračanicu je sagradio kralj Milutin 1321. godine i posvetio je Uspenju Presvete Bogorodice. Manastir se nalazi u selu Gračanica, 10 km udaljenom od Prištine.
Manastir Gračanicu je sagradio kralj Milutin 1321. godine i posvetio je Uspenju Presvete Bogorodice. Manastir se nalazi u selu Gračanica, 10 km udaljenom od Prištine. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika je ta koja rukovodi Kosovom, i ako ona nešto kaže, to može da bude presudno da se nešto i promeni. Može da se desi da drugi čovek Amerike zatraži od kosovskih Albanaca da popuste i krenu u razgovore sa Beogradom.

Kosovski Srbi reči Džozefa Bajdena shvataju više kao visoku diplomatiju koja se najčešće ne sprovodi u delo. Ovo je za Sputnjik izjavio urednik Radio Gračanice sa Kosova i Metohije Zoran Stanković, komentarišući posetu drugog čoveka Amerike Prištini.

Potpredsednik SAD Džo Bajden i Hašim Tači u Prištini - Sputnik Srbija
Bajden poručio Tačiju: ZSO ili gubitak naše podrške

„Onoliko koliko mu veruju Albanci, toliko mu ne veruju Srbi, s obzirom da znamo da su Albanci sa Kosova najzahvalniji upravo njemu za dobijanje nezavisnosti 2008. godine. On već dve decenije podržava albansku želju za nezavisnim Kosovom. Kako Srbi u Prištini gledaju na njega dokaz je i da je manastir Gračanica bio bukvalno prazan, odnosno, nije bilo srpskih stanovnika, kada je njegova supruga Džil došla da obiđe manastir. Moram da kažem da je tome doprinela i velika provera policije na Kosovu, a to je išlo do toga da su pretresali i tašne žena koje su se zatekle u blizini manastira“, kaže Stanković.

Hašim Tači navija za Kosovo na OI 2016 - Sputnik Srbija
Tači: Bajden je nada Kosova i njegov snažan glas

Komentrišući izjavu Hašima Tačija, koji je rekao da će i dijalog sa Beogradom uskoro doći na red, iako se samo pre nekoliko dana jedna takva runda razgovora završila neuspešno, Stanković kaže:

„Ovde postoji mišljenje da je albanska politika jako prilagodljiva i da u situaciji kada zatreba ona u trenutku može da se promeni. Ono što je privuklo pažnju jeste da se Tači u jednom trenutku ipak nije složio sa Bajdenom, odnosno, istakao je da smatra da nije fer dogovor o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, dok je premijer Kosova Isa Mustafa rekao da ima nadu u briselske razgovore, što znači da postoji neki signal kome će se Tači prilagoditi, pre ili kasnije.

Džo Bajden - Sputnik Srbija
Bajden izrazio saučešće za žrtve NATO-a

Doduše, ceo razgovor nije ni objavljen, a i pitanje je šta će biti. Može da se desi i da Bajden zatraži od kosovskih Albanaca da popuste i krenu u razgovore sa Beogradom, a svi znamo da je Amerika ta koja  na neki način rukovodi Prištinom. Ako Bajden tako nešto kaže, to će biti  prelomni trenutak“, smatra Stanković.  

Džozef Bajden boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu, poslednjoj u svojstvu drugog čoveka Amerike. Bajden je pre toga posetio Beograd i sastao se sa srpskim zvaničnicima.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala