Ni Švedska nije u NATO-u, pa dobro funkcioniše

© Tanjug / TANJA VALICPremijeri Srbije i Švedske Aleksandar Vučić i Stefan Leven
Premijeri Srbije i Švedske Aleksandar Vučić i Stefan Leven - Sputnik Srbija
Pratite nas
Švedski premijer Stefan Leven izjavio je danas na konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu da je njegova zemlja izabrala da bude članica Evropske unije, ali ne i NATO-a i da to dobro funkcioniše.

„Kao i Finska, mi smo članovi EU, ali ne i NATO-a i to dobro funkcioniše“, rekao je Leven na konferenciji za novinare sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Leven je rekao da je „put koji je Srbija izabrala, evropski put, pravi put“, jer će to doneti stabilnost.

Zastave EU i znak evra - Sputnik Srbija
Da li ćemo u EU ući kao „B“ članica?

On je pohvalio napore Vlade Srbije i premijera Vučića na onome što čine za postizanje regionalnog mira i stabilnosti.

Upitan kako vidi situaciju u regionu, Leven je rekao da on ne može da kaže šta treba učiniti za trajnu stabilnost u regionu, već da to zavisi od odnosa među zemljama u regionu, pre svega ekonomskih.

„Nisam ja taj koji treba da kaže Srbiji kako da radi. Mi podržavamo zalaganje Srbije kako bi se postigla stabilnost“, rekao je Leven i poručio:

„Ako ostanete fokusirani na to, a vidim da premijer to čini, pronaći ćete način.“

On je primetio da i Švedska teži stabilnosti i da zato misli da je potrebna šira perspektiva, u smislu stabilnosti za obične ljude u njihovim običnim životima.

Bilbord Rusija i Srbija - Sputnik Srbija
Srbi za ruski model društva i protiv NATO-a

Švedska je uvek podržavala Srbiju na evropskom putu, „nije nas uslovljavala, već se uvek ponašala kao prijatelj, sa željom da pomogne“, poručio je Vučić.

On je rekao da dve zemlje imaju izuzetno dobre političke odnose, a da se nada da će ekonomski, koji su sada na skromnom nivou, biti poboljšani, te da će više investicija iz te zemlje dolaziti u Srbiju.

Srpski premijer se zahvalio Švedskoj na podršci evropskom putu Srbije.

„To je naš strateški cilj, a Švedska je jedna od zemalja koja je uvek podržavala Srbiju i bila jedan od ključnih partnera“, rekao je Vučić.

Ta pomoć, primetio je, nije bezuslovna jer moramo sebe da menjamo, a pri tome znamo koji su koraci pred nama.

Finska zastava u Helsinkiju, Finska - Sputnik Srbija
Zašto Finci ne žele u NATO, a Milo hoće?

„Od unapređenja našeg pravnog sistema, demokratizacije društva, do ekonomskih reformi, mi to dobro znamo i oštri smo prema sebi, ponekad oštriji i od EU, a Švedska ne vrši pritisak, već se uvek ponaša kao prijatelj, gleda kako da nam pomogne“, rekao je predsednik Vlade Srbije

On je rekao da je sa kolegom iz Švedske razgovarao i o regionalnim i geopolitičkim pitanjima i o očuvanju mira u regionu.

„Ustanovili smo da je od ključnog značaja očuvanje mira i stabilnosti i da je to osnovni uslov za napredak ekonomije i bolji život Srbije i zemalja u regionu“, rekao je Vučić.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala