Rusija: Zapad ništa ne čini da reši humanitarni problem u Alepu

© AFP 2023 / GEORGE OURFALIANAlep
Alep - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik ruskog ambasadora u UN Vladimir Safronkov optužio je SAD i njihove zapadne partnere da ništa ne čine kada je reč o humanitarnom problemu u najvećem sirijskom gradu Alepu, kao i da politizuju to pitanje.

„Danas sam od mnogih mojih zapadnih kolega čuo fraze poput one da sve to Rusija mora da uradi. A šta vi treba da učinite? Mi predlažemo humanitarne koridore, a vi govorite da to nije potrebno. Kakvo je to besposličenje?“, upitao je on.

Kako je rekao, Rusija je iznela precizne i jasne predloge kako da se obezbede humanitarni koridori i omogući izlazak stanovnika iz Alepa i dovoženje humanitarne pomoći u taj grad.

Opposition fighters, belonging to Ajnad Al-Sham, fire shells from their position in Aleppo's southern countryside (File) - Sputnik Srbija
Žestoke borbe za Alep (video)

„Očekujemo konstruktivno uključenje međunarodnih humanitarnih organizacija u rešavanje tog problema“, naveo je on.

Safronkov je ocenio da Rusija konstantno vodi transparentan dijalog sa humanitarnim organizacijama, kao i da je do sada kroz humanitarne koridore grad napustilo 400 stanovnika, a oružje predalo 90 terorista.

„Ne dozvoljavamo da se to pitanje politizuje i da se koristi kako bi se zaštitili pojedini teroristi koji koriste građane Alepa kao živi štit“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, na sastanku uopšte nije bilo reči zapadnom delu Alepa, koji se nalazi pod kontrolom sirijske vojske, iako je i tim građanima preko potrebna humanitarna pomoć.

Takođe, dodao je, nije bilo ni reči o upotrebi hemijskog oružja od strane terorista.

Na sastanku, iniciranom od strane SAD, ponovo su upućene brojne optužbe protiv sirijske vlasti i pozivi Rusiji da iskoristi uticaj i izvrši pritisak na režim da jednom zauvek okonča opsade širom Sirije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala