Da li me čujete? NASA rover snimaće zvuke na Crvenoj planeti

© NASA . JPL-CaltechMikrofon dodat na roverov laser za istraživanje površine Marsa.
Mikrofon dodat na roverov laser za istraživanje površine Marsa. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svi smo videli nezaboravne fotografije sa površine Crvene planete, a sada će nam naredni NASA rover pružiti mogućnost i da je čujemo.
Mars i Sunce - Sputnik Srbija
Idemo na Mars!

U petak je rover „Kjuriositi“ proslavio četvrtu godišnjicu od svog dolaska na Mars. Za vreme koje je tamo proveo robot je istraživao unutrašnjost kratera Gejl i napravio niz otkrića, među kojima su i znaci da je ta planeta nekada imala vodu u tečnom stanju.

U naredne četiri godine „Kjuriositiju“ će se pridružiti rover „Mars 2020“, a novi istraživač imaće poboljšanu istraživačku opremu.

„Mislim da će te kamere napraviti neke od najuzbudljivijih fotografija“, izjavio je zamenik menadžera projekta Metju Volis, a preneo portal „Spejs“.

Roverove kamere neće se samo fokusirati na pejzaž Marsa, već će posebnu pažnju obratiti na sletanje na površinu planete i omogućiti vredne informacije kako se svemirska letelica ponaša dok ulazi u atmosferu planete.

„Nikada do sada nismo koristili padobran na Marsu“, rekao je Volis.

„Padobran je uvek bio u fokusu naših razgovora o rizicima. Želimo da shvatimo fiziku naduvavanja padobrana koliko god je moguće.“

Planeta Mars na voshode - Sputnik Srbija
Nova istraživačka misija na Marsu 2020. godine

Kamere „Marsa 2020“ biće takođe opremljene mikrofonima i prvenstveno će se fokusirati na probleme inženjeringa.

„Čućemo kako se okreću točkovi, kako radi bušilica i, verovatno, kako se kreće rover“, rekao je Volis.

Mikrofon će se nalaziti na roverovoj super kameri, koja će koristiti laser za analizu hemijskih jedinjenja i mineralogije površine, kao i potragu za organskim jedinjenjima u tlu.

„Kada zapravo ispale laser i prikupe spektralne podatke, moći će istovremeno da prikupe i zvučne podatke. Vrlo dobro mogu da se čuju stvari na udaljenosti od tri do šest metara od mikrofona“, dodao je Volis. 

„Čućemo mnogo divnih stvari.“

Mikrofoni će takođe hvatati „interakcije vetra, ili barem vetrova prilično velike brzine“.

To možda i ne zvuči kao nešto bitno, uzimajući u obzir da duvanje vetra preko mikrofona zvuči nešto kao statika, ali će čovečanstvu pružiti mogućnost da čuje vetrove sa druge planete.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala