Kosovo u Riju dobilo tretman kao i drugi

© Sputnik / Mihail Klementjev / Uđi u bazu fotografijaNikolić: Ovo je čast za akademsku zajednicu Srbije
Nikolić: Ovo je čast za akademsku zajednicu Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je izjavio danas da su predstavnici Kosova uprkos protivljenju brazilskih zvaničnika na kraju, ipak, dobili tretman kao i drugi na Olimpijskim igrama.

Letnje Olimpijske igre, prve na tlu Južne Amerike, a ukupno 31. po redu, otvorene su rano jutros svečanom ceremonijom na čuvenoj „Marakani“ u Rio de Žaneiru, a Nikolić je rekao da je imao priliku da se susretne sa predstavnicima raznih zemalja koji su, takođe, došli da bodre svoje sportiste.

Plesači tokom ceremonije otvaranja Letnjih olimpijskih igara u Rio de Žaneiru. - Sputnik Srbija
Lepša strana politike u sportu (video, foto)

„Pošto se radi o sportu i pošto se naši sportisti međusobno druže, tako sam se i ja trudio da ostvarim komunikaciju sa svima, bar na nivou kurtoaznog pozdravljanja, iako mi uvek imamo problem sa predstavnicima takozvane države Kosovo, koji su se i ovde pojavili uz potpunu podršku i saglasnost Međunarodnog olimpijskog komiteta, a uz protivljenje brazilskih zvaničnika koji su na kraju, ipak, pružili tretman predstavnicima prištinske administracije kao i drugima“, rekao je Nikolić za Radio-televiziju Srbije.

On je kazao da se susreo sa dosta svojih poznanika i prijatelja, kao i da su se u jednom trenutku okupili predsednici Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske i Srbije.

„Tu nas je zatekao predsednik Francuske Fransoa Oland i rekao: „Šta to pravite neki novi savez?“, bezmalo svih bivših istočnoevropskih zemalja. Mislim da je i ovo prilika, i ja sam je iskoristio, da razgovaram i o nekim drugim temama sa predsednicima, ali nije prilika za svađu, već da ako vam se neko ne sviđa da ga pozdravite i produžite dalje“, naveo je predsednik Srbije.

Komentarišući remi u vaterpolu između Srbije i Mađarske, on je rekao da trenutno nije važno što nismo pobedili, pošto je pobeda nad Mađarima mnogo važnija u polufinalu ili finalu.

Olimpijada - Sputnik Srbija
Počele letnje Olimpijske igre (video, foto)

Kako kaže, sportisti su veoma spremni, motivisani i raspoloženi i Srbija će dobiti medalje koje očekuje.

On je dodao da se povećava nezaposlenost u Brazilu, što je dalo povoda opoziciji i nekim grupama da protestuju.

„To sa zika virusom je priča kao i sa svim virusima koje su nam predstavljali kao svetske opasnosti. Teško je sportistima da prvi put dođu u Latinsku Ameriku i dožive Olimpijadu pošto su uslovi drugačiji. Danas je vrlo teško da nađete ekonomski snažnu zemlju koja može da organizuje Olimpijske igre i dobro je što će sledeći organizator biti Japan. Vidi se da ovde nisu stigli baš sve da urade i mnogo toga su pokrili dekoracijom, ali za sada organizacija funkcioniše besprekorno i nadam se da će sve biti kako treba“, rekao je Nikolić.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala