Dačić: Nemačka se stidi Hitlera, a Hrvatska se ponosi NDH

© Sputnik / Radoje PantovićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je današnje obraćanje šefa hrvatske diplomatije Mira Kovača „traktat mržnje prema Srbiji, Srbima i premijeru Aleksandru Vučiću“.

Dačić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da Hrvatska nije odgovorila ni na jedno pitanje koje je Srbija postavila u vezi sa najnovijim incidentima kao što su poništenje presude Alojziju Stepincu, ukidanje presude Branimiru Glavašu, događaji u Srbu i podizanje spomenika atentatoru Miru Barešiću.

Miro Kovač ministar spoljnih poslova Hrvatske - Sputnik Srbija
Kovač odgovara Beogradu: Latite se posla, ispunite obaveze

„Hrvati mogu da budu fašisti, ustaše, nacisti, šta hoće, ali negiranje i opravdanje zločina nad Srbima, Srbija neće dozvoliti i nećemo dozvoliti ponižavanje. Moja je dužnost da se borim protiv takve revizionističke politike, jer oni koji zaboravljaju zločine i istoriju osuđeni su da je ponovo prožive“, rekao je Dačić.

Nemačka za Hitlera kaže da je zločinac, a Hrvatska se ponosi Nezavisnom Državom Hrvatskom, rekao je Dačić.

Srbija neće dozvoliti negiranje i opravdavanja zločina nad Srbima, poručio je Dačić i dodao da veruje da EU neće doveka biti gluvonema kada je reč o aktuelnoj situaciji u Hrvatskoj.

Srbija, kazao je Dačić, to neće dozvoliti po cenu da ne bude član EU, od koje očekuje da reaguje i osudi ponašanje Hrvatske.

„Na svaki naš konkretan upit zašto su rehabilitovali Stepinca, koji je bio duhovnik ustaškog, fašističkog pokreta i koji je za NDH govorio da je Božji dar, na to naše pitanje, odgovor je da je to retorika velikosrpskog agresora, u uobičajenim floskulama kada ne znaju šta da odgovore“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

On je istakao da nema odgovora ni na pitanje zašto je poništena presuda Branimiru Glavašu, ni zašto podižu spomenik Barišiću koji je ubio Vladimira Rolovića, nekadašnjeg ambasadora Jugoslavije u Švedskoj.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije - Sputnik Srbija
Hrvatska odbila da primi protestne note

„Nema odgovora, već se on (Barišić) poredi sa Gavrilom Principom. Na naša pitanja koja se tiču incidenata u Hrvatskoj, kao što je onaj u Srbu, nema odgovora, samo uobičajena retorika“, rekao je Dačić.

Dačić je podsetio da je Srbija konkretno povodom pojedinih postupaka, akata ili izjava određenih zvaničnika upućivala protestne note, pre svega jer se odnose na reviziju istorijskih činjenica, reviziju i rehabilitaciju NDH, koja je bila nacistička tvorevina i počinila velike zločine, pre svega nad srpskim stanovništvom.

„Uvek kada Srbija pokaže protivljenje rehabilitaciji fašizma i nacizma, nema odgovora osim pozivanja da je to jezik koji je bio prisutan u vreme velikosrpske agresije“, rekao je Dačić.

Kako je rekao, na svako pitanje o srpskim žrtvama, stiže komentar da smo naslednici velikosrpske politike.

„A čiji su oni naslednici? Nacista, fašista i ustaša koji su ubijali Srbe u Drugom svetskom ratu?“, upitao je Dačić.

Komentarišući izjavu ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Mira Kovača da se Srbija okrene budućnosti, Dačić je rekao da je to tragikomično, jer je Hrvatska rehabilitovala Stepinca, podigla spomenik Barišiću…

Nećemo menjati zakon zbog Haga

Haški tribunal - Sputnik Srbija
Hag: Srbija da hitno promeni zakon i izruči troje radikala

Srbija neće menjati svoje zakone zato što to sugeriše Haški tribunal, poručio je danas ministar spoljnih poslova u tehničkoj Vladi Ivica Dačić i ocenio da je sugestija Tribunala da se hitno izmeni Zakon o saradnji sa tim sudom dodatni pokušaj pritiska na Srbiju.

„Zakone donosi Skupština, na predlog Vlade, poslanika, nije predviđeno i nije mi poznato da Haški tribunal može da predlaže zakone. Nigde u svetu to nije moguće, pa nije moguće ni u Srbiji“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

On je rekao da je zakon, koji sada ne odgovara Haškom tribunalu, donet uz saradnju sa sudom i sa zapadnim zemljama, da su zakoni „međunarodno verifikovani“ i da njih niko nije imao primedbu.

„To je pokušaj daljih pritisaka na našu zemlju. Mi sigurno nećemo menjati zakone zato što to traži Haški tribunal“, rekao je Dačić.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala