Vučić: Nova Vlada za deset dana, SPS ostaje

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sednica Skupštine Srbije na kojoj će se birati nova vlada biće održana u roku od deset dana, najavio je mandatar Aleksandar Vučić i potvrdio učešće SPS-a u sastavu svog budućeg kabineta. Vučić je obavestio EU i izrazio zabrinutost zbog dešavanja u regionu, ukazujući na ogoljenu antisrpsku politiku, u Hrvatskoj pre svega.
Zagreb - Sputnik Srbija
Hrvatska osnovala komisiju za praćenje pregovora Srbije

„U roku od deset dana biće sednica parlamenta na kojoj će se birati Vlada Srbije, pa neke se vrate s mora i brčkanja i neka da dođu da izaberu vladu“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On nije govorio o personalnim rešenjima.

Vučić je rekao da je na sednici Predsedništva SNS-a, koja je održana ranije danas, bilo reči o personalnim rešenjima i da je dobio odobrenje od Predsedništva da sutra počne razgovore sa predstavnicima liste oko SPS-a.

„Oni su ti koji će odlučiti ko bi od njih trebalo da bude u vladi“, rekao je Vučić.

„Sve ćemo da završimo do petka“, precizirao je.

U petak ili subotu će biti nova sednica Predsedništva SNS-a, gde će se definisati personalna rešenja i najverovatnije će se tri dana uoči sednice parlamenta sa svim rešenjima ići u parlament.

„I onda će se birati vlada, ako to bude moguće“, rekao je Vučić.

On je rekao da njegov ekspoze nije sasvim gotov, da najvećim delom jeste, da je naporno radio na njemu, te da sada ima „slatke muke“ da skrati 450 strana i smanji ekspoze, jer bi bilo nemoguće da to pročita.

„Videćemo, možda i ne skratimo“, rekao je Vučić.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije - Sputnik Srbija
Hrvatska odbila da primi protestne note

Vučić pozvao EU da kaže ako je Srbija za nešto kriva    

Premijer je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je uveren da će Srbija uspeti da na miran način da izađe iz problema sa kojima se suočava u regionu, a koje je ocenio kao teške. 

„Težina problema sa kojima se suočavamo je velika, ali sam siguran da ćemo na miran način iz svoga da izađemo, i da prilike na Balkanu stabilizujemo. Važno je da EU govori o tome, a ako smo mi za nešto krivi neka nam kažu“, rekao je Vučić.

Vučić je tom priliko i saopštio da je danas uputio pismo funkcionerima EU, u kojem je izrazio zabrinutost zbog dešavanja u regionu i ukazao na ogoljenu antisrpsku politiku, u Hrvatskoj pre svega.

Reč je o događajima koji ozbiljno ugrožavaju regionalnu stabilnost, rekao je premijer na konferenciji za štampu.

On je preneo da je danas kasno posle podne u ime Vlade Srbije uputio pismo predsedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru, visokoj predstavnici za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federiki Mogerini, komesaru za proširenje i susedsku politiku Johanesu Hanu, kao i predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu.

Vučić je kazao da su u tom pismu faktografski navedeni događaji koji utiču negativno na očuvanje mira i političke stabilnosti u regionu.

„Naveli smo sve sa čim smo se suočavali u prethodnom periodu, i faktografski pokazali šta je to što je Srbija morala da istrpi u prethodnom periodu — od podizanja spomenika istaknutim teroristima pravosnažno osuđenim teroristima u zemalja EU, do rehabilitacije i ukidanja presude zločincima iz Drugog svetskog rata i poslednjih ratova, do toga da lica koja su osuđena u Srbiji, a koja su ustupljena za izdržavanje kazne u Hrvatskoj danas ne izdržavaju već se brčkaju na moru jer su navodno bolesni“, objasnio je on.

Ivo Josipović - Sputnik Srbija
Josipović: Hrvatska ima mnogo veće probleme nego što je Srbija

Prema Vučićevim rečima, postoji bezbroj stvari koje govore o tome kako i na koji način se, pre svega u Hrvatskoj, vodi jedna ogoljena antisrpska politika.

Srbija nije provocirala, nije učinila nijedan pogrešan potez, osim što je izrazila neslaganje i reagovala protestnim notama na događaje koje je naveo.

Od EU funkcionera tražimo da kažu da li je i šta to Srbija pogrešno učinila u kontekstu zbivanja o kojima je reč.

Srbija podržava sporazum Dodika i Izetbegovića

Srbija podržava sporazum koji su u Istočnom Sarajevu potpisali lider SDA Bakir Izetbegović i predsednik SNSD-a Milorad Dodik o mehanizmu koordinacije, rekao je Vučić.

On je ocenio da taj sporazum vodi miru i stabilizaciji i najavio da će Srbija i ubuduće podržavati sve sporazume koje postignu legitimni predstavnici triju naroda u BiH.

Premijer je na vanrednoj konferenciji za novinare ocenio da je situacija u regionu, inače, veoma komplikovana, te dodao da će Srbija činiti sve od sebe što može da očuva mir i stabilnost.

„Naš cilj je stabilizacija i mir, ali ne možemo da ćutimo i ne postoji cena po kojoj ćemo da kažemo da je atetentator na jugoslovenskog ambasadora  Rolovića u Švedskoj, Miro Barešić heroj, a Stepinac svetac“, rekao je Vučić.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala