Među teroristima u Alepu došlo do raskola

© Sputnik / Mikhail Voskresensky / Uđi u bazu fotografijaAlep
Alep - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pripadnici naoružanih grupa na istoku Alepa su se razišli u dva tabora: jedan deo njih želi da se preda, dok bi drugi da nastavi da ratuje, saopštio je sirijski ministar za narodno pomirenje Ali Hajdar.
Stanovništvo se okuplja oko ruskog vojnog kamiona sa humanitarnom pomoći u Marzafu, 15 kilometara zapadno od Hame u Siriji - Sputnik Srbija
Na kontrolni punkt u Alepu dopremljeno 14 tona pomoći

„Prema informacijama koje su došle do nas, grupacije neprestano međusobno pregovaraju. Jedni žele da polože oružje, drugi ne. Pitanje još nije okončano“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, samo je mali broj boraca jednostrano položio oružje i predao se armiji, bez obzira na stav formacije kojoj su pripadali.

Prema rečima ministra, u Alepu je formirana grupa na čelu s guvernerom za snabdevanje i zaštitu civila i svih onih koji žele da iskoriste ponuđenu šansu i da se vrate mirnom životu. 

„Rukovodstvo Sirije i borci u Alepu zasad ne pregovaraju direktno. Još nismo stigli do te etape. Zasad je reč o pojedinačnim slučajevima, a ne o celim grupacijama“, dodao je ministar. 

Borci terorističke organizacije Nusra front u Siriji - Sputnik Srbija
Pokušaj Nusre da izmeni imidž govori o njenom skorom porazu

Ranije je objavljeno da je određeni broj boraca na istoku Alepa položio oružje i predao se armiji u nadi da će biti amnestiran u skladu s obećanjem predsednika Sirije Bašara el Asada.

U četvrtak je Rusija zajedno sa Vladom Sirije počela da sprovodi humanitarnu operaciju velikih razmera radi ukazivanja pomoći civilima grada Alepa.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je da će biti obrazovana tri humanitarna koridora „za pružanje pomoći civilima koji su taoci terorista, kao i borcima koji žele da predaju oružje“.

Očekuje se da će duž ovih humanitarnih koridora biti razmešteni punktovi s kuvanom hranom i za prvu pomoć.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala