Deklaracija o Srebrenici usklađena sa BiH i Turskom

© Wikipedia / Michael Büker Memorijalni centar u Potočarima, Srebrenica
Memorijalni centar u Potočarima, Srebrenica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tekst deklaracije kojom je Srbija osudila zločin u Srebrenici usklađen je sa Bosnom i Hercegovinom i Turskom, a priča kako Srbija ne želi da se izjasni da li je to genocid predstavlja politički cinizam i bacanje žara na ugašenu vatru, poručio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Srebrenica - Sputnik Srbija
Srebrenica — opet su im Srbi za sve krivi

„Pre više godina, u vreme Tadićeve vlasti, Skupština Srbije donela je deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici. Tekst deklaracije Tadić je usaglasio, tako je nama rečeno, sa tadašnjim članom Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem i turskim ministrom spoljnih poslova Ahmetom Davutogluom“, rekao je Dačić novinarima posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnadkom.

Dačić je, odgovarajući na pitanja, kazao da su u deklaraciji pažljivo upotrebljeni izrazi koji brane dostojanstvo svih.

„Uostalom Turska je veoma osetljiva na upotrebu reči genocid. Mislite da Srbija ne trpi pritiske da donese deklaraciju o Turskoj i Jermenima? Zašto se o tome danas ćuti?“, upitao je Dačić i pozvao je nekadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića i bivše članove Predsedništva BiH da objasne da li je postignut dogovor i šta o tome znaju.

Dačić je organizatore memorijalnog skupa u Potočarima upitao i kako im nije smetalo da na obeležavanje 11. jula svojevremeno dođe Tadić, a sada im smeta da dođu predstavnici Srbije.

„Tadić je dolazio posle te deklaracije. Zašto sada smetaju srpski državnici? Da li se nešto promenilo u tekstu deklaracije?“, upitao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je poručio da je Srbija ponosna što je jedina, kako kaže, imala hrabrost da osudi zločine protiv drugog naroda, a da to nisu učinile ni Bosna i Hercegovina, ni Hrvatska.

„Ovo su političke igre. Mi želimo dobrosusedske odnose, da budemo faktor mira, pomirenja i stabilnosti, ali niko Srbiju neće ponižavati“, zaključio je Dačić.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala