Soroš: EU ne treba da računa na pomoć Turske protiv Rusije

© AFP 2023 / ERIC PIERMONTDžordž Soroš
Džordž Soroš - Sputnik Srbija
Pratite nas
U bliskoj budućnosti Evropu čekaju novi potresi vezani za migrante, a EU tu ne treba da očekuje pomoć od Turske, izjavio je milijarder Džordž Soroš u intervjuu za italijanski list „Korijere dela Sera“.
Vozač istukao Sirijca - Sputnik Srbija
Švedski vozač istukao Sirijca: Mrzim vas, svinje (video)

Prema Soroševom mišljenju, uskoro će se broj migranata povećati, dok će se odnos Evropljana prema njima pogoršati. Pritom, migrantska kriza — jedan od razloga zbog kojeg se EU našla u „smrtnoj opasnosti“ — problem je koji treba rešiti što pre.

Milijarder je naveo da pokušaj državnog puča u Turskoj nesumnjivo povećava nivo nestabilnosti i može uticati na sporazum Ankare i EU o migrantima. Uostalom, Soroš u svakom slučaju smatra da Evropa ne bi trebalo da politiku prema izbeglicama bazira na ovom sporazumu. Osim toga, podseća on, predsednik Turske pokušava da se pomiri sa Rusijom.

Vojni savetnik Ali Jazici i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. - Sputnik Srbija
Šta bi bilo sa Erdoganom da je puč uspeo

„Jedno je jasno: predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pokušava da se na neki način pomiri sa Rusijom i Vladimirom Putinom. Ne znam koji su njegovi motivi. Možda želi ravnotežu u odnosima sa Rusijom i Evropom“, izjavio je milijarder.

Osim toga, Soroš je ponovio da je jedan od glavnih uslova za spas EU od „smrtne opasnosti“ pomoć Ukrajini.

„EU treba da se brani od spoljnih neprijatelja i prizna da je Ukrajina jedan važan resurs kojim raspolaže za osiguranje sopstvene bezbednosti. Štiteći sebe, Ukrajina štiti i Evropu“, smatra milijarder.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala