Šta bi bilo sa Erdoganom da je puč uspeo

© AFP 2023 / Adem AltanVojni savetnik Ali Jazici i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.
Vojni savetnik Ali Jazici i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Organizatori neuspelog vojnog puča u Turskoj nameravali su da predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i njemu blizak krug ljudi optuže za podržavanje terorizma zbog pregovaranja sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK) pre pokretanja vojne operacije protiv Kurda, objavili su danas turski mediji, pozivajući se na dokumenta koja je otkrila policija.
FSB - Sputnik Srbija
Erdogana spasile ruske obaveštajne službe

Tokom pretresa kancelarije državnog tužioca Mehmeta Sela u Istanbulu pronađena je i peticija o pokretanju sudskog postupka protiv turske Vlade.

Sel je inače priveden posle neuspelog puča, podsetio je RT.

Da su pučisti uspeli prošlog petka, pokrenuli bi istragu na osnovu teze da su Erdogan i njegovi saradnici „počinili zločin pomaganja naoružanoj terorističkoj organizaciji“ tako što su „ignorisali terorističke pripreme napada“, navela je Anadolija, pozivajući se na izvor iz turskog tužilaštva.

Peticija nije potpisana, niti je na njoj bio ubeležen datum, već samo 2016. godina.

U njoj se navodi da Erdogan i drugi treba da budu izvedeni pred lice pravde zbog „procesa rešavanja“ kurdskog pitanja.

Najteže su optuženi Erdogan, ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala, šef obaveštajne službe Hakan Fidan, guverneri provincija, kao i bivši premijer Ahmet Davutoglu i bivši zamenici premijera Besir Atalaj i Jalcin Akdogan za sprovođenje mirovnih razgovora s rukovodstvom PKK od 2009. do 2015. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala