Škotska ima pravo veta na pokretanje „bregzita“

© REUTERS / James Glossop/PoolTereza Mej i Nikola Sterdžon
Tereza Mej i Nikola Sterdžon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Škotska premijerka Nikola Sterdžon izjavila je danas da ima pravo da uloži veto na to kada će Velika Britanija pokrenuti zvaničan proces izlaska iz Evropske unije.

Nakon što je britanska premijerka Tereza Mej rekla da proces napuštanja Unije neće početi dok ne dobije podršku Škotske, Sterdžonova je ocenila da je Mejova stavila Škotsku u „veoma, veoma snažnu poziciju“ kada je u pitanju pokretanje Člana 50 Lisabonskog ugovora, koji predviđa period pregovora o „bregzitu“ od dve godine.

Reakcija ljudi u britanskom baru Čerčil u Njujorku na predviđanja Bi-Bi-Sija da Britanija napušta EU - Sputnik Srbija
EU preti Britaniji „nuklearnom opcijom“

Njih dve srele su se dok je Mej u petak boravila u svojoj prvoj zvaničnoj poseti Edinburgu od kada je stupila na čelo britanske vlade, preneo je „Dejli mejl“.

Mejova je rekla Sterdžonovoj da neće pokrenuti proces izlaska Velike Britanije iz EU dok ne dogovori „pristup Ujedinjenog Kraljevstva“ sa liderima Škotske, Velsa i Severne Irske.

Sterdžonova je juče rekla da ne isključuje mogućnost da Škotska ostane u Evropskoj uniji, ali i u sastavu Britanije, koja je podržala izlazak iz 28-članog bloka na prošlomesečnom referendumu većinom zahvaljujući glasačima u Engleskoj i Velsu.

„Ne mislim da bi to trebalo isključiti u ovoj fazi“, rekla je Sterdžonova.

Glasači u Škotskoj odbacili su nezavisnost 2014. godine, ali su snažno podržali ostanak u EU na referendumu 23. juna, s tim što je Sterdžonova nagovestila mogućnost održavanja još jednog glasanja o otcepljenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala