Hoće li iko ikada odgovarati za bombardovanje Srbije?

CC0 / Javno vlasništvo / Ulica Beograda nakon naleta zasipanja bombama NATO-a 1999. godine
Ulica Beograda nakon naleta zasipanja bombama NATO-a 1999. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Optužbe za odgovornost za manipulacije javnošću kako bi se Britanija uvukla u rat u Iraku podstakle su nade da će neko na Zapadu početi da preispituje ulogu političara za agresiju NATO-a na SRJ. Da li su takva očekivanja opravdana ili se radi samo o pustim željama?

Čilkotov izveštaj, kojim je vlada Velike Britanije na čelu sa Tonijem Blerom optužena za manipulacije javnim mnenjem kako bi pošto-poto ušla u iračku avanturu na strani SAD, otkriva makijavelističku prirodu zapadnih vojnih intervencija. 

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sa pravom je podsetio da je prva intervencija te vrste bila na SRJ i izrazio je nadu da će doći vreme kada će i ta NATO operacija biti preispitana u državama koje su je izvele.

Demonstrant nosi masku bivšeg britanskog premijera Tonija Blera na protestu u Londonu povodom objavljivanja izveštaja o Iraku. - Sputnik Srbija
Bler treba da odgovara i za Irak i za Jugoslaviju

Vojne intervencije protiv neposlušnih država nisu novo političko oruđe u rukama Zapada, kao što nisu ni manipulacije kako bi se javno mnenje pridobilo za njih. Treba se samo prisetiti američke intervencije u Gvatemali ili američko-britanske akcije, kojom je sa vlasti svrgnut iranski premijer Mohamed Mosadek pedesetih godina prošlog veka.

U novije vreme, međutim, manipulacije se otkrivaju brže i lakše izlaze na videlo. U slučaju Iraka bilo je očigledno da je povod za rat, oružje za masovno uništenje, koje navodno poseduje režim Sadama Huseina, bio providan izgovor. Takođe, nije postojao konsenzus o potrebi intervencije, kao što je bio slučaj sa SRJ.

Istoričar Bojan Dimitrijević kaže da je vreme pokazalo da je intervencija u Iraku rezultirala formiranjem propale države na čijoj je teritoriji stvorena teroristička celina (DAEŠ), što je britansko javno mnjenje pokrenulo na preispitivanje.

To, prema njegovim rečima, nije slučaj sa Srbijom, u kojoj je priča o intervenciji na Zapadu zatvorena sa, kako kaže, za Zapad najlepšim mogućim krajem.

Demonstranti tokom protesta u Londonu. Britanija je ušla u rat u Iraku pre nego što su iscrpljene sve opcije za mirno razoružavanje, izjavio je danas penzionisani britanski zvaničnik Džon Čilkot, predstavljajući svoj izveštaj o ulozi Velike Britanije u iračkom ratu. - Sputnik Srbija
Plakati „Bler — ratni zločinac“ na mitingu u Londonu (video)

„Ono što bi bilo potrebno analizirati su događaji koji su bili okidači za ratna dejstva — Markale, Tuzla, Račak. Mislim da je tu prostor za neku vrstu istrage, jer politički kontekst je zatvoren i, reklo bi se da je stvar urađena tako da nema otvorenih dilema. Događaji koji su bili uvod u vazdušne operacije i u Bosni i na Kosovu pogodni su za nova istraživanja, ali to je samo pusta želja jednog beogradskog istoričara“, smatra Dimitrijević.

Mogućnost preispitivanja NATO agresije na SRJ nije realna ni za analitičara Dragomira Anđelkovića. Prema njegovim rečima, na Zapadu je i pre početka agresije na Irak bilo mnogo rasprava i sukoba oko svrsishodnosti te akcije, dok u slučaju SRJ to nije bio slučaj.

„Kada se radi o Srbiji, nažalost, tu je postojala gotovo homogena politika. Samo su se pojedini intelektualci suprotstavljali, ali politički establišment je bio nepodeljen. Čitav zapadni blok te 1999. tražio je priliku da, na neki način, dâ smisao postojanju NATO-a, a agresija na Jugoslaviju je taj smisao dala. Naravno, da bi došlo do agresije, smišljena je priča slična onoj nacističkoj kada je napadnuta Poljska“, kaže Anđelković.

Prema njegovim rečima, šanse da se priča o bombardovanju SRJ otvori na način na koji je otvorena priča o Iraku ne postoje zbog jakog interesa i isuviše jakog jedinstva zapadnih sila, koje je 1999. postojalo da bi se SRJ napala.

Džordž Buš mlađi i Toni Bler - Sputnik Srbija
Bler pisao Bušu pred napad na Irak: Uz tebe sam šta god bilo (video)

Na kraju, , dodaje Anđelković, u Srbima na Zapadu vide „male Ruse“ i kao što su jedinstveni u antiruskoj politici, tako su jedinstveni i u antisrpskoj.

Kao što je skeptičan prema otvaranju pitanja odgovornosti za manipulacije pred NATO agresiju na SRJ, Anđelković je isto toliko skeptičan prema tome da će Čilkotov izveštaj dati neki rezultat. Prema njegovim rečima, ovaj izveštaj služi samo da skine odgovornost sa britanske vlade, a da se krivica personalizuje i prebaci na Tonija Blera. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala