Gulen: Puč je možda izrežiran

© AP Photo / Selahattin SeviMuhamed Fetulah Gulen je vođa pokreta Hizmet, što zna turskom znači služba
Muhamed Fetulah Gulen je vođa pokreta Hizmet, što zna turskom znači služba - Sputnik Srbija
Pratite nas
Islamski sveštenik Fetulah Gulen izjavio je da su optužbe Ankare za njegovu umešanost u pokušaj državnog udara u Turskoj uvredljive, prenosi agencija Rojters.
Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Džon Keri - Sputnik Srbija
Keri: Apsolunta podrška SAD turskoj vladi

Imam Fetulah Gulen, koji živi u SAD, a čije pristalice su turske vlasti okrivile za neuspeli puč, danas je izjavio da je pokušaj puča možda bio režiran.

Gulen je rekao da su optužbe Ankare za njegovu umešanost u pokušaj državnog udara u Turskoj, uvredljive, prenosi agencija Rojters.

On je takođe pozvao turski narod da na vojnu intervenciju ne gleda u pozitivnom svetlu.

Gulen je dodao da postoji mogućnost da je u pitanju izrežirani puč. On je to kazao preko prevodioca novinarima u Pensilvaniji, gde živi.

Kazao je da se demokratija ne može postići putem vojne akcije i kritikovao vladu predsednika Erdogana.

Gulen je dodao da se čini da vlast ne toleriše nijedan pokret ili grupu koja nije pod njihovom totalnom kontrolom.

Čovek sa turskom zastavom pored vojnih vozila u Istanbulu nakon pokušaja državnog udara u Turskoj - Sputnik Srbija
Turski ministar optužio Ameriku da stoji iza pokušaja državnog udara

Gradonačelnik Ankare ranije je izjavio da je jedan od učesnika u pokušaju državnog prevrata i pilot koji je oborio ruski avion Su-24 i da je on jedan od članova organizacije sveštenika Fetulaha Gulena.

„Kao čovek koji je preživeo nekoliko vojnih prevrata u poslednjih pet decenija, optužbe za bilo kakvu umešanost u takve pokušaje su posebno uvredljive. Ja izričito odbacujem ove optužbe“, stoji u Gulenovoj izjavi.

Gulenove pristalice je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan optužio za pokušaj organizacije državnog udara, ali su oni optužbe za umešanost odbacili. Erdogan je zatražio od američkog predsednika Baraka Obame da izruči Gulena Turskoj.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je danas da SAD nisu dobile nikakav zahtev za izručenje, ali da bi ga razmotrile ukoliko bi ga dobile.

Reakcija naroda u Ankari na vojni udar u Turskoj - Sputnik Srbija
U prevratu učestvovao pilot koji je oborio ruski Su-24

Keri je, međutim, dodao da bi turska vlada u zahtevu za izručenje Gulena morale da navedu dokaze da je on prekršio zakon, kao i da bi ti dokazi morali da budu uverljivi, prenela je agencija AP.

Keri je tokom boravka u Luksemburgu kazao da se nada da će u Turskoj „ustavni proces biti poštovan tokom bavljenja onima koji stoje iza pokušaja puča“.

Državni sekretar SAD je dodao i da se njegova zemlja protivi bilo kakvim pokušajima svrgavanja demokratski izabrane vlade i naveo da svaka eventualna promena mora da nastupi regularnim putem koji predviđa Ustav.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala