Čavušoglu bi morao da klekne i pred Ćele-kulom

© Sputnik / Radoje PantovićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je kao krajnje licemerne izjave bošnjačkih i turskih političara o Srebrenici koje se odnose na Srbiju.

Dačić je poručio da je „zaista krajnje vreme“ da svi shvate da je zvanični Beograd spreman za pomirenje, mir i izgradnju zajedničke budućnosti, ali da nikada nikome neće dozvoliti ponižavanje Srbije.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Ivica Dačić je naveo da bi, umesto što napadaju Srbiju, trebalo da se sete da je Narodna skupština Srbije 2010. usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici.

Podsetio je i da je idejni tvorac te Deklaracije tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić tada informisao poslanike da je tekst usaglasio sa tadašnjim članom Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem i turskim ministrom spoljnih poslova Ahmetom Davutogluom.

Stari most u Višegradu na Drini - Sputnik Srbija
Bitka za Zapadni Balkan (audio)

Sramotno je, kaže Dačić, da šest godina nakon toga Bošnjaci i Turci drže lekcije Srbiji, koja je jedina od svih balkanskih zemalja donela skupštinsku deklaraciju o zločinu nad pripadnicima nekog drugog naroda.

„Niko nikada nije doneo nijedan akt na prostoru bivše Jugoslavije o osudi zločina protiv Srba“, naveo je ministar.

Poručio je da bi turskog kolegu Mevluta Čavušoglua, koji kaže da dok Bosna plače Turska ne može mirno da spava, podsetio na turske zulume za pet vekova okupacije.

„Čavušoglu bi morao da se rasplače i nad Ćele-kulom u Nišu, koja je izgrađena od lobanja ubijenih Srba na Čegru 1809. Valjda su i srpske majke doživele bol kada su im odvodili decu kroz tzv. danak u krvi, praveći od njih janjičare“, naveo je ministar Dačić.

Dačić je zapitao kako bi Turska reagovala kada bi Srbija osudila ubistvo milion Jermena i nazvala ga genocidom.

Srebrenica, Potočari, komemoracija - Sputnik Srbija
Kako preseći srebrenički začarani krug?

„I zašto Bošnjaci ne osude zločin nad Jermenima i ne nazovu ga genocidom, kao što su to uradile mnoge zemlje u svetu? I zašto Boris Tadić javno ne saopšti sa kim je dogovorio tekst Deklaracije koji smo usvojili u Skupštini. Sigurno ga nismo doneli bez konsultacija“, zaključio je ministar Dačić.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu rekao je u Sarajevu da će Turska „štititi Bošnjake u BiH“ i da „nikada više neće dozvoliti da se nad njima sprovode zločini poput onog u Srebrenici 1995“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala