Štajnmajer: Ne treba nam novi hladni rat sa Rusijom

© AP Photo / Majdi MohammedNemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer
Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO-u ne treba trka u naoružanju i novi hladni rat sa Rusijom, izjavio je ministar inostranih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer.

Na samitu Severnoatlantske alijanse u Varšavi formulisana je prava poruka, smatra ministar inostranih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer. „Priznajemo svoju odgovornost u Alijansi, ali ne žele trku u naoružanju i novi hladni rat“, izjavio je nemački diplomata za „Noje oznabriker cajtung“.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
Stoltenberg: NATO ne želi hladni rat sa Rusijom

Predstojeći sastanak Saveta Rusija—NATO je važan signal, naglasio je šef nemačke diplomatije. Prema njegovim rečima, biće dobro ako ovaj forum da mogućnost da se sa velikom otvorenošću i transparentnošću razgovara o pitanjima važnim za obe zemlje. Frank-Valter Štajnmajer je izrazio nadu da će to omogućiti da se podrži „dugi i neprekidni dijalog“ sa Rusijom.

Ministar inostranih poslova Nemačke je uverio novinare lista da je Turska bila i ostala važan saveznik Alijanse.

„Mi decenijama vodimo poverljivi zajednički rad u NATO-u, i to treba da se nastavi“, naveo je on. Kao razlog je naveo mnogobrojne krvave terorističke napade tokom poslednjih meseci, koji predstavljaju ozbiljnu pretnju za Tursku i zemlje NATO-a.

Ruski predsednik Vladimir Putin i šef MIP Nemačke Frank-Valter Štajnmajer - Sputnik Srbija
Drvlje i kamenje na evropske „glasove razuma“

„Samo zajedno smo dovoljno jaki da pružimo otpor terorizmu“, izjavio je Frank-Valter Štajnmajer.

U intervjuu za „Noje oznabriker cajtung“ on je podsetio da je Turska prihvatila 3 miliona izbeglica iz Sirije i da je Ankara zainteresovana za okončanje ovog konflikta.

„Zato je dobro što su Rusija i Turska izašle jedna drugoj u susret. Nama su potrebne obe zemlje za političko rešavanje konflikta u Siriji“, naveo je šef MIP-a Nemačke.

Što se tiče sirijskog predsednika Bašara el Asada, Štajnmajer je izrazio mišljenje da se njegova vlada nije dobro pokazala. U svom intervjuu je objasnio: nijedna diktatura ne može da ostane stabilna dugo vremena — dovoljno stabilna može biti samo kada su sve grupe uvučene u politički proces.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala