Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Obama: Pojačati podršku ratovanju

© REUTERS / Kacper PempelBarak Obama i Jens Stoltenberg na Samitu NATO u Varšavi.
Barak Obama i Jens Stoltenberg na Samitu NATO u Varšavi. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Barak Obama fokusirao se danas, drugog dana Samita NATO u Varšavi, na borbu protiv ekstremističkih grupa u Avganistanu i na Bliskom istoku, uz poziv liderima Alijanse da pojačaju svoju podršku ratovima u tom cilju, javlja AP.
Vojnici SAD koji učestvuju u vojnoj vežbi Anakonda-16, na svečanom otvaranju u Varšavi, Poljska, ponedeljak, 6. juna, 2016. - Sputnik Srbija
U slučaju rata sa Rusijom vojska NATO-a će biti uništena

Očekuje se da će članice NATO formalno povećati snage i podršku ratovanju protiv talibana u Avganistanu, samo nekoliko dana nakon što je Obama najavio da će zadržati 8.400 američkih vojnika u toj zemlji, umesto da smanji njihov broj na 5.500 kako je ranije planirao, navodi američka agencija.

Zvaničnici se nadaju i da će sakupiti dovoljno finansijskih sredstava za finansiranje avganistanskih snaga od 352.000 vojnika, što će na godišnjem nivou koštati pet milijardi dolara.

Očekuje se da će samit u Varšavi dovesti do odluka o broju vojnika u Avganistanu i dodatnoj obuci lokalnih snaga u Iraku.

Lideri Alijanse su se juče dogovorili da razmeste multinacionalne snage na Baltiku i u Poljskoj kako bi odvratili bilo kakvu potencijalnu rusku agresiju i naložili su svojim izaslanicima da objasne ove mere Moskvi naredne sedmice, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala